Descobert un assentament romà a Tossa de Mar

La descoberta es va fer en unes obres per obrir un camí als boscos de darrere del Mas d'en Ferro

17.07.2014 | 15:29

Tossa de Mar compta amb un nou assentament romà situat al sector del bosc del Mas d'en Ferro. Els experts creuen que es tracta d'una construcció dedicada molt probablement a la vinya que dataria entre els segles I a.C i i d.C. i on destaca una estança amb paviment de peces de ceràmica i junta de 'signinum'. La descoberta es va fer durant la primavera passada en unes obres per obrir un camí als boscos de darrere del Mas d'en Ferro. En aquell moment va sortir un paviment de ceràmic i fragments d'una teula o àmfora. Les excavacions s'han fet aquesta setmana, després d'obtenir el permís del propietari. No es descarten noves campanyes a la zona d'aquest municipi de la Selva.

La troballa va ser comunicada al Servei d'Arqueologia de la Generalitat, que va inspeccionar la zona per fer-ne una valoració i va constatar que les restes eren d'interès i que calia una prospecció. És per això que es va demanar el consentiment de la propietat per fer una campanya d'excavacions que s'ha dut a terme aquesta setmana sota la direcció de l'arqueòleg Xavier Aguelo.

Entre les conclusions, es confirma que es tractaria d'una construcció dedicada molt probablement a la vinya que dataria entre els segles I a.C i I d.C. En posteriors campanyes es podria determinar l'abast de l'assentament romà i aprofundir en el seu coneixement.

L'exemple de la Vil·la Romana dels Ametllers

El del sector del Mas d'en Ferro no és l'únic assentament romà que s'ha descobert a Tossa. De tots els que hi ha localitzats, el més important és la Vil·la Romana dels Ametllers, situada a l'Avinguda del Pelegrí.

Descoberta l'any 1914 pel doctor Ignasi Melé, la Vil·la Romana dels Ametllers (s. I a.C. - s. VI d.C.) és una de les vil·les més importants de l'antiga província de Tarraco. Dedicada especialment al conreu de la vinya i a l'exportació de vi de gran consum, és un exemple clàssic d'explotació agrícola a la Mediterrània romana. Arquitectònicament, consta de dues àrees ben diferenciades: la pars urbana i la pars fructuària.

La pars urbana, o zona noble del conjunt, situada en el nivell superior, dóna fe de la magnitud de la vil·la a tots nivells. Elements com el conjunt termal, els mosaics, els estucs, el rar menjador d'hivern, el nimfeu (font), o la piscina amb el conjunt escultòric de marbre de Carrara que es conserva en el Museu Municipal, fan palesa l'excepcionalitat de la vil·la.

La pars fructuària, situada en el nivell inferior, era la zona industrial. Allà s'hi ubicaven els magatzems i les sales de processament dels productes agrícoles. S'hi elaborava vi, oli, salaons i també s'hi guardaven cereals. Els estils d'os i d'ivori, les ceràmiques, les monedes o les fíbules, que es troben exposades al Museu Municipal, són un fidel testimoni de la vida quotidiana de la vil·la.

La Selva

S'eleven a dues les víctimes mortals i a19 els afectats pel brot de legionel·losi de Blanes

Salut Pública detecta una concordança entre una de les 37 instal·lacions d'alt risc investigades a...

Breda inaugura amb un acte festiu el nou tanatori municipal

Breda inaugura amb un acte festiu el nou tanatori municipal

Breda va viure ahir a la tarda un dels moments més esperats per molts dels veïns de la...

S´eleven a dues les persones mortes pel brot de legionel·losi de Blanes

Salut Pública detecta una concordança entre una de les instal·lacions d'alt risc investigades i...

Clara Peya i Guillem Albà porten «Pluja» al Teatre de Lloret

El Teatre de Lloret rebrà demà de la mà de Clara Peya i Guillem Albà...

L´Ajuntament de Blanes obre un expedient per recuperar els pisos dels mestres ocupats

L´Ajuntament de Blanes obre un expedient per recuperar els pisos dels mestres ocupats

El consistori va detectar set ocupacions il·legals durant una inspecció prèvia a l'inici de les...

El parc de sa Riera de Tossa tindrà una platja per a ànecs i una cascada rocosa abans de Nadal

El parc de sa Riera de Tossa tindrà una platja per a ànecs i una cascada rocosa abans de Nadal

S'està portant a terme una actuació de manteniment i millora per resoldre la pèrdua d'aigua i la...

Enllaços recomanats: Premis cinema