Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal que tenia un laboratori clandestí a Barcelona per adulterar la cocaïna, procedent de l'Amèrica del Sud i transportada per 'mulas' -terceres persones que la introdueixen per via aèria i per via marítima en creuers de luxe- o bé a través de paqueteria postal. Un cop a la capital catalana, els 'cuiners' retornaven la cocaïna en el seu estat original i la tallaven, ja que arribava en un grau de puresa molt elevat, per augmentar els beneficis. Un cop la droga estava adulterada i tallada, es distribuïa per tot l'Estat, sobretot a Mallorca. En total, els agents han detingut 17 persones, de les quals 7 ja han ingressat a la presó.

Les detencions de les 17 persones -de nacionalitat espanyola, colombiana i veneçolana- com a presumptes autores dels delictes de tràfic de drogues i de pertinença a organització criminal es van produir el passat 30 de juny. Les investigacions es van iniciar el 14 de novembre de l'any passat arran d'un incendi en un domicili de Sant Adrià de Besòs. Un cop apagat, els agents hi van trobar gran quantitat de productes químics i objectes que evidenciaven que en aquell pis es treballava amb cocaïna.

A mida que les indagacions avançaven, els Mossos van esbrinar que es tractava d'una organització criminal que importava la cocaïna des d'Amèrica del Sud -principalment Colòmbia- i la manipulava en un laboratori clandestí de Barcelona.

La droga era transportada per 'mulas' per via aèria o marítima, tot i que algunes vegades també s'enviava per correu postal. Per traslladar al cocaïna, les 'mulas', se la impregnaven en la roba i la dissolien en líquids per, un cop al laboratori, tractar-la amb productes químics i tornar-la al seu estat original.

Aquest procés anava a càrrecs dels 'cuiners', que també tallaven la cocaïna. Normalment, treballen des de llocs allunyats de la població per passar desapercebuts, com polígons industrials, zones rurals o granges. En aquest cas, però, ho feien des d'un pis a Barcelona, llogat a nom d'una tercera persona que tenia la infraestructura necessària per manipular i tallar la cocaïna. Es tracta, segons els Mossos d'Esquadra, d'una pràctica molt perillosa ja que treballen amb substàncies químiques molt inflamables, explosives, corrosives i tòxiques que s'evaporen i es barregen en l'aire.

Un cop adulterada i tallada, la droga es distribuïa per la geografia espanyola, principalment a Mallorca, on hi arribava mitjançant vehicles llogats a noms de tercers persones que les transportaven des de Barcelona amb un ferri.

Finalment el passat 30 de juny, els agents van fer cinc entrades i escorcolls en pisos de Barcelona, un dels quals el que actuava com a laboratori, i un sisè domicili a Sils. A banda dels 17 detinguts, van trobar mig quilo de cocaïna, una gran quantitat de substància de tall, bàscules de precisió, una bàscula de precisió, una premsa i un gat hidràulic.

Després de declarar davant del jutge, set dels detinguts van ingressar a la presó i els deu restants van quedar en llibertat amb càrrecs.