Un dia després que ERC anunciés que trencava el pacte amb CiU al Consell Comarcal de la Selva, l'ens va mantenir ahir el seu silenci perquè, argumenten, els republicans encara no ho han comunicat "oficialment". Tot i això, l'encara vicepresident, Jordi Orobitg (ERC), va recordar ahir que aquest dimarts, dia en què l'executiva comarcal d'ERC va decidir sortir del govern, van mantenir una reunió amb el president, Salvador Balliu. Allà, ERC va comunicar que, en cas que CiU continués sense emprendre les mesures que havien promès al juny contra els implicats en el cas Manga, abandonarien el vaixell. I ho han complert.

De fet, Orobitg va insistir que en aquella reunió amb els portaveus dels grups del 26 de juny, el president es va comprometre a emprendre accions -obrir expedients als funcionaris implicats i la més que probable cessió del gerent- en un termini d'uns "deu dies". Un mes després, no s'ha canviat res.

L'anunci d'ERC ha deixat CiU en fora de joc. Fonts del govern apuntaven que havia estat una sorpresa i que no s'ho esperaven però "no poden al·legar sorpresa. Ho sabien", va reblar Orobig, tot i que potser creien "que era un "farol"".

De fet, Orobitg va trucar dimarts als portaveus dels grups a l'oposició per comunicar la decisió. I encara més, el mateix dia, a les 12.00 hores, "vam fer una reunió al Consell, amb el president, la delegada comarcal de Convergència, Natàlia Figueras i l'homònim d'ERC", va dir. "Vam preguntar si era definitiva la posició sobre el tema", d'esperar a emprendre accions, i els van dir que "havien decidit que en el moment que fos imputat [el gerent, Joan Burjachs], el cessarien". "Això no és el que es va quedar a la junta de portaveus", va prosseguir el republicà i, per tant, aquella tarda l'executiva comarcal d'ERC va trencar amb CiU.

I per què el president i CiU han canviat d'opinió envers Burjachs? ERC sosté que, en part, ha passat després de les converses que han tingut CiU "a tots els nivells". "No es pot arriscar un govern [de la Selva] per un gerent" que, a més, és un càrrec de confiança, va dir.

Alguns grups a l'oposició van apuntar ahir a una estratègia electoral d'ERC. "Potser sí", va apuntar Orobitg, tot i que "no ho he valorat especialment" perquè "ni ens beneficia ni ens perjudica". Amb tot, el que si he valorat és que tinc el convenciment que això [cas Manga] en un moment o altre petarà", va assegurar el republicà.

Sobre un possible canvi de govern, ERC va mantenir que "no propiciarem cap canvi" tot i que "tampoc donem un xec en blanc a ningú" i votaran als plens en funció de si "és bo per a la comarca", va dir.

Forçaran un ple extraordinari

De fet, pel que fa a l'oposició, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Salmeron, va dir que parlarà avui amb la resta de grups per demanar un ple extraordinari per tractar el cas -proposta que la resta van veure amb bons ulls. Salmeron va admetre que estan "decebuts" perquè el president va dir una cosa i no l'ha fet. Des del PSC, Martí Nogué, es va afegir a la falta de paraula del president, tot i que esperaran "a veure com s'explica". Des de la Federació d'Independents de Catalunya, David Boguñà va apuntar que, en comptes de la junta de portaveus, haurien d'haver fet un ple extraordinari.

El portaveu del Millor, Marc Fuertes, va criticar Orobitg perquè es "vendria l'ànima per tal de mantenir els seus interessos" i va afegir que "això és un acte purament electoralista que demostra la poca qualitat política del grup d'ERC perquè, si l'excusa per trencar és que a Burjachs no se l'ha fet fora, tot i no estar encara imputat, com és que porta un any i mig donant suport al regidor de Lloret Josep Valls, imputat i al qual li demanen 2 anys i 3 mesos de presó, i quan s'ha votat al ple s'ha abstingut?", es va preguntar. "Trobem de poca ètica i poca classe l'excusa", va mantenir tot i coincidir en què s'haurien de prendre mesures contra els implicats.

Orobitg va replicar Fuertes que a Lloret el càrrec és electe i la decisió de marxar ha de ser de Valls, en canvi al gerent se'l pot cessar. Va afegir que "s'ha de preguntar a la gent per què Fuertes dóna guerra a Lloret mentre al Consell tot el que fa el president li sembla bé. Potser perquè comparteixen negocis?", es va preguntar Orobitg.