Al llarg d'aquest matí, els sis consellers d'ERC al Consell Comarcal de la Selva han oficialitzat la seva renúncia al càrrec trencant així l'acord de govern amb CIU que ara es queda en minoria. Però un error tècnic en els escrits ha fet que tres dels sis consellers renunciessin al seu càrrec de conseller més enllà de les responsabilitats que tenien en l'equip de govern amb els convergents, amb qui han trencat pel cas Manga. Es tracta d'Eduard Adrobau, Marta Contreras i Isabel Lozano, que aquesta mateixa tarda presentaran un escrit a la presidència i secretaria de l'ens sol·licitant una esmena. A la pràctica, representa que han renunciat a la seva acta de consellers i per tant no poden formar part de l'oposició, fet que obligaria a reelegir-ne tres de nous. Des del partit asseguren que aquesta no era la seva voluntat i que ha estat un error.

Abans de saber-se l'error, el portaveu, Jordi Orobitg, assegurava que passen a l'oposició "per seguir treballant pels interessos dels ciutadans de la comarca" davant "la nostra incapacitat" per influir en el govern perquè assumís les mesures necessàries per restablir "la credibilitat de l'ens" arran el cas Manga. Orobitg assegura que el paper d'ERC a l'oposició serà "garantir la gestió de l'organisme" i ha alertat a la resta de grups "que no esperin ni un xec en blanc ni que anem amb el ganivet a la boca" per fer fora CIU.

El cas Manga ha acabat trencant el pacte de govern entre CiU i ERC al Consell Comarcal de la Selva. L'escàndol de corrupció per adjudicacions fraudulentes que va esclatar el febrer del 2013 i es va saldar amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines, deixa CIU en minoria a l'ens després de la renúncia al càrrec dels sis consellers d'ERC a l'equip de govern.

La decisió de trencar el pacte la va adoptar el passat dimarts l'Executiva Comarcal d'ERC. Els sis membres que aquest divendres han formalitzat la seva renúncia al càrrec són el regidor de Vidreres, Eduard Adrobau, l'alcalde de Riells, Josep Maria Bagot, la regidora de Vilobí, Marta Contreras, el regidor de Sant Hilari, Joan Garriga, la regidora de Caldes, Isabel Lozano, i el regidor de Lloret, Jordi Orobitg.

Segons el portaveu dels republicans, Jordi Orobitg, amb la sortida de l'equip de govern han volgut "ser congruents" amb el que han defensat des de que el cas de corrupció es va destapar, és a dir, que es prenguessin les mesures necessàries per "restablir la credibilitat de l'ens".

Orobitg ha recordat que a mesura que s'han anat coneixent els detalls de la trama, ERC ha demanat en reiterades ocasions al seu soci de govern que prengués mesures per "depurar responsabilitats" en relació als funcionaris implicats i, especialment, el gerent ja que es tracta d'un càrrec de confiança que, a més, "és la pedra angular i el referent màxim de gestió. En aquest sentit, el portaveu republicà ha lamentat que tot i que s'hi van comprometre en el sí del govern, aquestes mesures no s'han pres, el que els ha obligat a passar a l'oposició.

Sense entrar a valorar l'actuació de l'actual president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, el portaveu d'ERC ha recordat que a banda de les mesures adoptades un cop es va conèixer el cas de corrupció, com ara el relleu al capdavant del Consell, "no se n'han pres gaires més" tot i que Balliu va reconèixer a la Junta de Portaveus del passat 26 de juny "que no eren suficients" i que en un termini de dues setmanes se'n pendrien de noves, cosa que no s'ha fet. "Des de el seu punt de vista, i és respectable, mentre no hi hagi imputació formal no pensa adoptar cap decisió", ha assenyalat per afegir que "és el seu criteri, no el nostre".

Per últim, Orobitg ha assegurat que passen a l'oposició amb la voluntat "de seguir treballant pels interessos dels ciutadans de la comarca" i restituir la credibilitat del Consell, i ha alertat a la resta de grups a l'oposició "que no esperin ni un xec en blanc ni que anem amb el ganivet a la boca" per fer fora CIU quan el paper que han jugat fins ara "no ha estat el que els corresponia" deixant la "pressió moral i resolutòria" en mans d'un partit com ERC que estava a l'equip de govern.