ERC va anunciar dimarts que trencava el pacte amb CiU al Consell, deixant el govern en minoria. i un buit pocs mesos abans de les pròximes eleccions municipals.

L'ha sorprès la decisió d'ERC?

Fins avui no he tingut cap comunicat oficial. M'ha sorprès la manera, haurien d'haver trucat i entrar-ho al registre i no fent una campanya, avisant a l'oposició i als mitjans. He treballat molt bé amb ERC, no en tinc cap queixa i certifico que no hem tingut cap discussió. Hi ha un tema que m'han manifestat, el del gerent [Joan Burjachs]. Fins que no vaig entrar al Consell no he vist la magnitud del que hi havia. Llavors vaig parlar amb ERC i vaig manifestar la intenció de conservar-lo, perquè és un bon gerent i m'ho han ratificat moltes vegades. Ara, no està imputat i sempre he dit que, si l'imputen, prendré les decisions. Sempre m'ha posat el càrrec a disposició, és un càrrec de confiança, el va posar el febrer de 2013 i també ara. La renúncia sempre l'he tingut a la taula i li agafaré si l'imputen, crec que ara no és el moment.

El 26 de juny vostè va explicar als portaveus que obriria expedients als implicats i deia: "Ara tenim tota la informació [É] podem prendre decisions sense el perill d'equivocar-nos". No ho ha fet...

Jo vaig fer un acte de transparència. Vaig demanar als advocats que expliquessin tot als membres de l'oposició i es va dir que semblava que aquest sumari ja venia traspassat cap aquí. Per l'experiència dels advocats, van dir que semblava que estava al caure. Vaig dir que la setmana que ve, dues setmanes, hi havia la possibilitat que una gent pogués estar imputada. Aquí va ser quan vaig dir que, si passa, pam, pam i pam.

Creia que hi hauria imputacions en una setmana? La majoria creia que prendria mesures perquè ja tenien tot el sumari...

Jo ho faré com s'ha de fer, no estic en disposició de dir: aquell senyor ha fet això i fora. He de tenir totes les eines i ho dirà el jutge. No em fa por prendre grans decisions però no ens podem equivocar.

Així, ara obrirà expedients i cessarà al gerent si els imputen?

Ja hi ha un senyor que està imputat i se li està obrint un expedient, a Joan Carles Feliu. Estic complint el meu compromís. Obrir un expedient a algú que no està imputat i que surt en un sumari d'unes valoracions que ha fet l'agència de Duanes, no el jutge... no vol dir que siguin culpables. Vam dir que actuaríem quan estiguessin imputats, era el compromís de la reunió. Estem a 8 mesos de les eleccions i no ha de ser motor per fer sang o guanyar vots.

Per què han tardat tant a obrir l'expedient al senyor Feliu?

Se l'ha apartat de cap de cadastre, de cap de departament i era el que anava a veure els ajuntaments. Teníem la secretària de baixa per maternitat i un expedient s'ha d'obrir i fer bé. Tot i això, l'ordre es va donar ràpidament.

ERC, ho diu clar i meridià, a la reunió es va dir que es prendrien mesures i no s'han pres...

Quan vam pactar fa un any i mig aquest tema també hi va ser i li van donar tota la confiança al gerent.

Però no tenien el sumari...

Sabíem el mateix que ara.

Però van convocar la reunió perquè tenien tot el sumari, no?

Tots els que hi ha al sumari, que hi han 500 persones, els hi tallem el cap o no, només a un gerent?

N'hi ha que són més evidents...

Home, allà no queda clar... que sigui evident. Ho valores tu?

En una llarga conversa del sumari entre el gerent i Alexandre Ros, empresari de GRS, Burjachs admet haver preparat una oposició a mida. "Que has d'aprovar aquest", reconeix que li diuen.

Però això és discutible... l'han imputat a aquest senyor?

Policialment, i va anar a declarar a l'Agència Tributària...

L'han imputat, dic?

De moment no...

No.

... perquè la causa s'ha de separar i haurà de venir aquí...

Això que dius jo m'ho he llegit. Quan el jutge ho vegi... i no m'hi vull posar, però potser el jutge diu, escolti, l'agència de Duanes diu això i, no va guanyar? Com...?

Perquè el candidat de Fauria va treure un 10 i l'altre un 9,9.

Si...

I com això, més. Presumptament GRS hauria pagat multes de trànsit, entre altres, a Burjachs...

Això jo no ho he llegit. On està?

Al sumari... Burjachs és un càrrec de confiança. Vostè li manté després de llegir el sumari?

Li mantinc la confiança perquè treballa bé i no està ni imputat, no m'ho ha de demostrar un diari...

És el sumari, són converses...

El sumari qui el firma?

Són converses transcrites...

Ja veurem si són legals o no...

Hi ha ordres judicials...

El tema d'en Joan és on s'han agafat i ja fa temps que ha sortit. Nosaltres no teníem el sumari, el coneixíem moltes vegades per la premsa i després l'aconseguim. El tema està aquí, fins que no ens imputin el gerent no el farem fora.

Sempre han dit que imputació no és culpabilitat. Per què prendran mesures quan els imputin quan podrien ser innocents?

És un llistó que ens vam posar. La imputació és allà on creiem que hi ha un indici i on el jutge hi veu una possibilitat de delicte. És aquí on nosaltres actuarem per mantenir la imatge del Consell.

Mantenir el gerent és decisió seva o de l'alta direcció de CiU?

No. Ho confirmo i ho certifico. La decisió és meva i de comarca.

Si ara fes un balanç, canviaria algunes de les seves decisions?

Hagués fet el mateix. I crec que sempre he actuat pel bé del Consell i de la gent. N'he après molt aquí i he vist que a vegades la política és dolenta, hem de venir a treballar, que per això ens hi posen. El bon polític al final hauria de ser el que ha treballat més i el que pot avalar la seva gestió. A vegades no passa, la gent té mala memòria. La gestió al consell aquest any i mig ens avala. El traspàs de la recaptació, el concurs de menjadors, Nora... S'han fet canvis molt grossos i han sortit tots molt bé. Al final quan baixem taxes és per això, repercuteix a tots els ajuntaments.

El consell queda en minoria, buscarà el suport d'altres grups?

Estem obert a totes les possibilitats. Encara no he pogut parlar amb l'oposició. Com sempre, he estat obert a tot i hi ha el compromís que s'havia agafat, treballar i tirar endavant. Això no és un joc, és una feina, un compromís que agafem. No es pot plegar sempre que vulguis. Si a cada problema que he tingut hagués tirat la tovallola ja l'hauria tirat. Estem per superar els problemes i per a la gent.

Com reestructurarà el govern?

Em preocupa el Consorci de Benestar Social. He demanat que es convoqui una junta extraordinària. Ara, si hem de treballar dues hores més, les treballarem.

ERC parlava que el cas Manga acabarà "petant". Ho espera?

Primer la feina i després la resta. No ens hem d'espantar, idees hi projectes n'hi ha. I el que vingui vindrà i ho superarem. Que ha estat un cop molt dur pel Consell i ens ha portat molts maldecaps i mentre fem això no fem altres coses? També. Però aquesta administració si s'ha de quedar una hora més si queda. Ara, el daltabaix perjudica qualsevol com a imatge i com a tot. A mi també em preocupa, on he estat he fet bona feina i m'avala la gestió i per això crec que m'hi van posar. Tampoc vull que se'm posi en un paquet que no em toca. Vaig agafar la gestió al febrer de 2013 i els números i el que hem fet ha sortit bé. Tot el que hem tocat ho hem millorat i aquestes són les coses que la gent hauria de memoritzar. Que petarà? Si, i tindrem un daltabaix i prendrem les mesures que calgui, però abans no. Tant de bo hagués petat abans, ja ho tindríem tot clar, això.