El ple de l'Ajuntament de Maçanet va aprovar dilluns amb els vots a favor del govern (CiU, AM i PP) i els vots en contra de PSC i 9M la proposta de tarifes a aplicar pel servei de subministrament d'aigua potable. El consistori està tramitant l'expedient per fer una nova concessió, vigent des de fa 15 anys i que hauria d'haver finalitzat fa dos anys. Ara ha previst les tarifes que el nou contractista hauria d'aplicar, les quals podrien resultar a la baixa després del concurs. Aquesta proposta l'ha d'autoritzar la Comissió de Preus de Catalunya.

Per establir els preus, es va encarregar un estudi econòmic a una empresa considerant les despeses i els ingressos. L'enginyer que ha realitzat l'estudi, juntament amb el consistori, va presentar les xifres al ple. Entre aquestes, va sorprendre amb la suposada pèrdua d'aigua que pateix la xarxa. En concret, l'actual concessionària Sorea, mantindria que perd un 40% de l'aigua, xifra que el tècnic va mantenir que no es creu i que el consistori també veu exagerada, va dir ahir l'alcalde, Antoni Guinó.

Perdre el 40% de l'aigua significaria, per exemple, que un gran nombre d'abonats omplen les piscines de forma il·legal i el tècnic considera que s'hauria de perseguir. En canvi, creu que unes pèrdues normals serien del 5%. Tot i això, Guinó va admetre que sí que es produeix frau i "hem de procurar corregir-ho". Així, va valorar que la xifra es podria situar al voltant del 20%, entre els que capten aigua il·legalment i la que es perd per deficiències a la xarxa i pèrdues ocasionals com són les avaries.

Pel que fa a les tarifes, les principals novetats són la incorporació d'una quota per tenir el servei (es paga per ser un abonat) mentre que s'elimina el consum mínim de 6 metres cúbics (preu més elevat que la quota de servei fixa), de manera que es pagarà per cada litre consumit. Per a ús domèstic, el preu del metre cúbic (m3) seria de 0,14 euros si es consumeixen entre 0 i 6 m3 i es penalitza el que gasta més amb 1,0920 euros per cada m3 si es gasten més de 18 m3. Els preus finals podrien ser més baixos després d'adjudicar el servei.

Alhora, es contempla destinar part de l'import que es recapti per invertir i millorar la xarxa.

L'oposició sospita que les tarifes podrien apujar el preu de l'aigua.