L’avinguda Catalunya, al barri de la Plantera (un dels més humils de Blanes), té el trist rècord de ser el vial que aglutina més multes per aparcar malament. El motiu, cada dimarts està prohibit estacionar el vehicle a partir de les 10 del matí i fins que acaba la neteja mecanitzada, una operació que acostuma a durar menys de dues hores. A partir de llavors, els veïns poden tornar a aparcar els vehicles. En cas de no haver retirat els cotxes abans de les 10, la grua se’ls emporta amb una multa de 100 euros i a la resta simplement se’ls sanciona amb el mateix import (que es redueix al 50% en cas d’abonar-se abans de 15 dies). Només aquest passat dimarts, el consistori va multar poc més de 70 vehicles.

El sistema de neteja es va iniciar amb una prova pilot el febrer de 2013, tot i que després d’un període d’informació pública, les sancions van començar a arribar a partir del 15 de març. Les màquines netejaven, en un inici, als barris de la Plantera i d’els Pins. La prova va durar fins a mitjan juny, quan es va aturar per l’arribada del període estival, moment de màxima afluència de visitants, amb més dificultats per trobar aparcament, i quan les zones grogues per residents entren en vigor.

Segons dades oficials, des que es va començar a multar per la neteja i fins a l’aturada estival, el nombre de multes només a la Plantera va ser de 933. Traduït en euros, l’Ajuntament hauria ingressat 46.650 euros en tres mesos, en el cas que tots els sancionats ha guessin abonat la multa abans de 15 dies. En cas contrari, el consistori hauria ingressat un total de 93.300 euros.

La neteja es va reprendre al novembre amb novetats. Des de llavors només es neteja cada dimarts l’avinguda Catalunya al barri de la Plantera, per ser el més cèntric i utilitzat. Amb tot, ara ha arribat un nou estiu però, a diferència de l’anterior, no s’ha aturat la neteja.

Només aquest passat dimarts es van denunciar 70 vehicles -cosa que significa, d’entrada, 7.000 euros en recaptació per a l’Ajuntament- en menys de dues hores (el temps que acostuma a durar la neteja mecanitzada) i fins i tot van quedar una vintena de cotxes per denunciar, per falta de temps.

L’aparcament a l’avinguda Catalunya és gratuït tot l’any. En els mesos de neteja mecanitzada, uns cartells fixos indiquen que no s’hi pot aparcar els dimarts a partir de les 10 del matí i fins que acabi el procés. Les principals queixes arriben sobretot ara, quan aquesta cèntrica zona és una de les més buscades per aparcar. Alguns constaten la dificultat d’estar pendent cada setmana de treure el vehicle i trobar aparcament després de moure el vehicle la nit anterior, en l’època de màxima afluència de visitants. I més quan al voltant proliferen les zones blaves i les exclusives per a residents de la zona.

L’alcalde demana col·laboració

Per la seva part, l’alcalde, Josep Marigó, va recordar ahir que cada cop que s’ha reprès la neteja s’ha dut a terme una campanya informativa amb la difusió de cartells i cartes als habitatges i vehicles. A més, va destacar que els resultats visibles i en destaca la importància de la col·laboració ciutadana.

«L’any passat, quan vam aturar la neteja, vam tornar a parlar amb l’associació de veïns i ells ja no eren partidaris de parar Just a l’estiu és quan hi ha més gent i s’ha de netejar més», va assegurar. «Es va decidir ajustar el temps de neteja, ara que tothom sap com funciona», va afegir el batlle insistint que la mesura s’ha pres «d’acord amb l’associació ». «Demanem que en aquell temps la gent busqui un altre recurs i després torni, les mínimes normes són perquè l’espai estigui en millors condicions».

Sobre les 70 multes de dimarts, va admetre que «segurament hi ha gent despistada, que arriba de nou o no s’hi ha fixat», però va insistir que «fa temps que ho fem i demanem una mínima col·laboració». Amb tot, va admetre que al barri falta aparcament. «Estem treballant per buscar solucions i trobar espai lliure perquè hi hagi més aparcament », va sentenciar.