el rescatador es posa una armilla salvavideS fixada a una corda que arriba fins a 400 metres mar endins i un cop arriba a l'ofegat els tiba fins a la sorra. A l'esquerra, un moment de la demostració d'ahir, on el rescatador corre per un carril de senyalització. A la dreta, el simulacre de rescat d'una persona.

La platja de Lloret de Mar disposa des d'ahir d'un sistema pioner a Catalunya que facilita els rescats aquàtics a través d'una corda, permetent la maniobra d'extracció per part de l'auxiliador a la sorra d'una forma més ràpida i segura. L'aparell disposa d'un sistema autònom i està pensat perquè el pugui utilitzar qualsevol usuari de la platja, bàsicament quan el possible succés tingui lloc fora de l'horari del servei de socorrisme.

L'Ajuntament va presentar ahir la instal·lació d'aquest aparell que es coneix com a "Punt Taronja" i restarà ubicat a la plata central, un punt amb gran afluència de públic. Amb aquesta aposta, Lloret es converteix en la primera ciutat de Catalunya que té el dispositiu.

El sistema el pot utilitzar qualsevol persona i suposa una eina de gran ajuda en cas de detectar un ofegament, sobretot si està fora de l'horari de funcionament del servei de salvament i socorrisme i quan el rescat l'ha de dur a terme una persona no professional.

En cas de detectar un ofegament o la presència d'una persona a l'aigua que necessita urgent per sortir de l'aigua, cal accionar un botó de trucada d'emergència de la Central Receptora d'Alarma, que està connectada amb la Policia Local. Un cop verificades les dades, s'obre una porta, la caixa s'il·lumina i s'activa una alarma.

Tot seguit, l'auxiliador s'ha de col·locar una armilla salvavides que té fixada una corda de rescat. Un cop el rescatador està equipat, corre pel carril de senyalització fins a la persona que cal auxiliar.

En total, la corda arriba fins a uns 400 metres mar endins. Quan el rescatador arriba, la víctima s'ha de subjectar, si pot, a una barra flotadora que la mateixa armilla porta incorporada com a element auxiliar. Llavors, el rescatador ha d'activar un botó que porta incorporat a l'armilla. La màquina, que es carrega amb energia solar, rep l'avís i comença a recollir la corda. El temps de rescat és de fins a dos minuts i mig a l'anada i la tornada es redueix, gràcies el mecanisme, a 55 segons.

En cas que la bateria de la màquina estigui descarregada o no funcioni, qualsevol persona a la sorra pot fer servir les manetes manuals que té el mateix aparell.

Aquest aparell només es podrà utilitzar en els ofegaments que tinguin lloc en el radi que permet la llargada de la corda. Per això, la previsió de l'Ajuntament és valorar-ne la instal·lació en altres punts de la platja.