Els hotelers de Lloret es queixaven fa pocs dies que l'actual temporada turística està resultant fluixa. A Blanes, amb una capacitat hotelera molt més petita, un dels índex que reflecteix la bonança o la magror de la temporada d'estiu és la ocupació de les terrasses dels nombrosos restaurants, bars, pizzeries, etc. instal·lats al passeig de Mar. La veritat és que, exceptuant alguns caps de setmana i els dies punta de la passada Festa Major, aquesta ocupació està resultant, com a mínim, discreta. Propiciant, és clar, les queixes dels propietaris o responsables dels diferents locals que, una vegada més, hauran d'intentar "salvar la temporada" en les dues o tres primeres setmanes d'agost.

Causes de la davallada? Segons l'interlocutor amb qui comentis la jugada, moltes i molt variades. Potser, no totes absolutament fiables i amb la mateixa repercussió, però, que, en tot cas, són les que invoquen alguns dels directament afectats, quan intenten matisar la socorreguda i tòpica frase: "la culpa és de la crisi".

Enumero tot seguit alguns dels arguments que he pogut escoltar a Blanes: la climatologia marcadament adversa, amb pluges i tempestes recurrents que es van iniciar a la primavera i s'han perllongat durant tot l'estiu; el Mundial de futbol que, amb la prolífica oferta de partits, va retenir molts afeccionats a casa seva davant els televisors; el ressò mediàtic (sovint exagerat) de l'aparició de diferents d'animals (suposadament perillosos) en aigües someres (vaques enrampadores, tintoreres, meduses) i per suposat, la controvertida proliferació de zones blaves. I encara, com a responsables menors: una llarga apagada de llum en horari punta el capvespre del primer dissabte d'agost i un núvol tòxic que va posar l'ai al cor durant unes hores un ?sector de la zona turística dels Pins.

No sé si enumerar tot això serveix o servirà per a res. Potser només, per a un amable divertiment estiuenc, atès que, malauradament, el control o la solució d'algunes de les "incidències" esmentades, així mateix, com els va passar als egipcis amb les plagues bíbliques, s'escapa de la intervenció local, municipal i fins hi tot humana! Espero i desitjo, sincerament, que durant el que resta de temporada els vents i els déus siguin més benèvols!