Els Mossos de la Unitat Regional de Medi Ambient Girona i inspectors de pesca del Departament d'Agricultura han denunciat els patrons de dos vaixells pesquers per venda il·legal de peix i marisc al Port de Blanes. Venien la mercaderia, algunes sense la mida mínima, a un restaurant del mateix municipi que també ha quedat denunciat.

Els fets es remunten a principis de mes a la zona del port pesquer de Blanes quan els agents van observar com el patró d'una embarcació d'arrossegament treia dues galledes amb 10,9 quilos gamba i les entregava al conductor d'un turisme.

En la inspecció posterior, els policies van trobar que en el vehicle hi havia, sense documentació, altres espècies com espardenyes, escamarlans, sípia, rap i lluç. A més, aquestes dues últimes varietats no tenien la mida mínima reglamentària.

La investigació va permetre determinar que el peix s'havia comprat de dos vaixells diferents sense passar per la llotja.

Això suposa, no només que no es declari la captura i no es pa?guin les taxes que graven el comerç del peix fresc, sinó també que el consumidor final no sàpiga la procedència ni la frescor del producte. És a dir, que no complien les mesures sanitàries necessàries per al consum.

Els agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Regional de Medi Ambient de la Regió Policial de Girona, juntament amb inspectors de pesca del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, van denunciar els patrons dels dos pesquers per vendre al detall diverses espècies de marisc i peix al propietari d'un restaurant sense la documentació necessària, sense passar per la llotja i sense les garanties sanitàries mínimes.

El propietari del restaurant també va quedar denunciat per la compra del peix sense seguir els conductes reglamentaris.

Inspeccions conjuntes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha dissenyat un calendari d'inspeccions conjuntes amb les Unitats Regionals de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra per evitar la venda de peix fora de la llotja i la comercialització de productes pesquers per sota de les mides i calibres reglamentaris, els ?exemplars immadurs.

De fet, el mes de maig Agricultura i els Mossos van actuar a l'Alt Empordà i en aquell cas van intervenir 71,2 quilos entre peix i marisc, que es pretenien comercialitzar sense passar pel control previ de la Confraria de Pescadors de Llançà. Entre els exemplars comissats hi havia 17,9 quilos de lapes, 4,1 quilos d'espardenyes, 4,7 quilos de peix de roca, 4,5 de rogers de fang, 2 quilos de gamba rosada, 1,2 quilos de cues de rap i 36,8 quilos de lluç.