El cas Manga va posar fi ahir a la tasca com a gerent del Consell Comarcal de la Selva de Joan Burjachs, quan va presentar la seva renúncia. Malgrat la tenacitat del president de l'ens, Salvador Balliu (CiU), en mantenir-lo en el càrrec davant les reiterades peticions de cessament de l'oposició -i que fins i tot va motivar el trencament del pacte de govern per part d'ERC, cosa que ha deixat CiU en minoria-, finalment ha estat el mateix Burjachs el que ha posat punt i final al seu camí com a gestor del Consell Comarcal. Segons informava l'Agència Catalana de Notícies, Burjachs va justificar la renúncia perquè se sent mancat de confiança, tot i que s'afirma innocent. També apuntava que s'ha sentit manipulat i lamenta que ha estat objecte d'una "pressió tensa i constant". Balliu va acceptar la seva renúncia, de la qual es donarà compte en el ple de setembre; mentre que l'oposició va celebrar la dimissió del gerent, si bé entén que arriba tard.

Arran de la investigació del cas Manga i la informació que n'ha donat Diari de Girona, va aparèixer el nom de Burjachs per la seva implicació en una oposició feta a mida, segons es revela en una conversa mantinguda el 16 de maig del 2012 amb l'empresari de GRS Arc Local. Així ho va publicar aquest diari el passat 8 d'abril. Burjachs fou inicialment imputat, però se li va retirar.

El cas és que des d'aleshores la resta de grups del Consell Comarcal han demanat el seu cap al president de l'ens, el qual es va negar contínuament a cessar-lo. Tal va ser la seva defensa que Esquerra va sortir del govern i va deixar Balliu i CiU en minoria. Ahir, el president insistia que com que no està imputat, "no he perdut la confiança en ell". Però el que era evident és que no tenia el suport de ningú més -l'oposició preparava una qüestió de confiança o una reprovació cap a Balliu per no cessar Burjachs, càrrec de confiança del president.

De fet, el fins ahir gerent era conscient d'aquesta manca de confiança -"especialment d'alguns grups". ACN recollia que aquest era el motiu pel qual renunciava. Burjachs afegia que els darrers mesos havia estat "objecte d'una pressió constant i tensa per part de diferents persones". En tot cas, Burjachs plega satisfet amb la feina feta: "Durant el darrer any i mig he treballat intensament per millorar l'organització del Consell, la seva gestió, els recursos humans i els seus serveis -arran, precisament, de la investigació del cas Manga. Ara el Consell té un nou rumb i això fa que sigui el millor moment per deixar aquesta etapa". Cal recordar que Burjachs, amb qui aquest diari va intentar contactar la tarda d'ahir, va accedir al lloc de gerent el juliol del 2011, després de renunciar a l'acta de regidor de l'Ajuntament de Blanes, on havia accedit com a membre de CiU després de les eleccions del maig d'aquell any.

Balliu va reconèixer ahir "la pressió que té (Burjachs) al cim" i va manifestar que el ja exgerent havia fet una bona tasca.

Satisfacció a l'oposició

A l'oposició, la notícia de la renúncia de Burjachs va ser rebuda amb satisfacció, si bé la van valorar com a tardana. L'exsoci de govern, ERC, va manifestar "ja no ens agafa res per sorpresa". El portaveu republicà, Jordi Orobitg, va afegir que intuia certa preocupació en Balliu per si Burjachs fos imputat, ja que hauria d'implicar la renúncia del president per la confiança que li tenia. I va afirmar que "no valorem tornar a entrar al govern".

Pel PSC, Martí Nogué va valorar que la renúncia del gerent "renta una mica la cara al Consell Comarcal", però entenia que s'hauria d'haver produït abans. Joan Salmeron (ICV-EUiA) també va veure positiva la sortida de Joan Burjachs i, com Orobitg, sostenia que si Burjachs hagués seguit al càrrec, el ple hauria perdut la confiança al president. Salmeron sospitava que l'anunci del ple de reprovació o el plantejament d'una qüestió de confiança hauria "accelerat el procés" de renúncia i va concloure que Balliu haurà de donar explicacions al ple, alhora que el seu grup demanarà que el Consell formi part de l'acusació en el procés judicial del cas Manga.

Marc Fuertes, del Millor, va declarar que "cal reciclar tot allò del Consell Comarcal que tingui a veure amb el cas Manga" i que els grups de l'oposició s'han de reunir per valorar el nou panorama que deixa la renúncia de Burjachs.