Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació per aclarir si diversos agents de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona estan implicats en el robatori, diumenge passat a la matinada, d'una 'estelada' que onejava a l'entrada de Vilobí d'Onyar.

Els fets haurien succeït passada la mitjanit del dissabte 23 d'agost i, segons consta en la denúncia, un cotxe en el qual viatjaven entre 3 i 4 persones es va detenir en la rotonda d'entrada de la localitat, una d'elles va baixar del cotxe, es va enfilar al pal i va donar una forta estrebada i va arrencar la bandera, i després de pujar de nou al vehicle van emprendre la marxa.

Un veí que va presenciar el robatori va anotar la matrícula del cotxe i ho va posar en coneixement de l'Ajuntament.

Tant el testimoni com el consistori han presentat una denúncia davant els Mossos aquesta setmana pel furt d'aquesta bandera independentista, una de les quatre que Vilobí va hissar al novembre del 2012 en pals situats en punts visibles al costat de les carreteres del terme municipal.

El cas ja ha arribat a mans del jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Farners, que portarà el cas.

Tot i que al principi no es tractava més que d'un furt, com ja ha patit altres aquesta localitat, algun dels quals va ser una bretolada i es va poder recuperar la bandera, la seva transcendència va canviar quan els investigadors van descobrir gràcies al sistema informàtic de detecció als titulars de les matrícules dels vehicles.

En introduir en el sistema la matrícula, va sortir que es tractava d'una matrícula "reservada", concretament del Govern.

Noves investigacions van permetre concretar que es tractava d'un cotxe de la Guàrdia Civil de Girona sense signes identificatius, els que s'usen per a investigacions que realitzen agents de paisà que no volen que es detecti la seva presència.

Els Mossos d'Esquadra simplement han confirmat l'existència de la denúncia i han recordat que és un cas que es troba "sota investigació judicial".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem (CDC), ha qualificat de "molt greu el que ha passat" i ha mantingut que "si ja és lamentable que algú cometi un robatori d'aquestes característiques, perquè no es tracta sol d'una bandera, sinó d'un símbol de país, és moltíssim més greu qui ho ha fet".

Guillem, que demanarà "una investigació a fons per aclarir els fets, identificar als autors i exigir les responsabilitats legals i polítiques que faci falta", ha assegurat no entendre "els motius que porten a uns agents de l'ordre, del cos que siguin, a realitzar un atac d'aquestes característiques que va contra la convivència".

Per la seva banda, la Guàrdia Civil, en un comunicat, ha assegurat que fins al moment no ha rebut cap tipus de requeriment per part del jutjat per identificar als participants en el succés.

A més, ha afegit que la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona, a l'espera de la comunicació judicial, està a disposició del citat jutjat i "iniciarà la corresponent investigació per a l'esbrinament de la identitat dels presumptes autors".

El comunicat indica a més que "es depuraran les responsabilitats disciplinàries a que hagués lloc en cas d'estar implicat en els fets algun membre del Cos".