La Corporació de Salut del Maresme i La Selva (CSMS) ha fet pública la memòria de l'any 2013, la qual posa de manifest que malgrat que hi ha hagut una reducció en els ingressos, han augmentat els serveis concrets. Per exemple, l'any passat hi va haver a l'hospital comarcal de Blanes un total de 5.376 intervencions quirúrgiques, que representen 435 més que el 2012. Quant a les intervencions ambulatòries, el 2013 se'n van registrar 3.971, 333 més que l'any anterior. Aquesta xifra contrasta amb el pressupost de la Corporació, que l'any 2013 va ser de 88 milions, pels 93 del 2012 i els 94 de l'any 2011.

La Corporació ha informat que la situació econòmica restrictiva general ha tingut la seva repercussió en els preus i tarifes que la la institució rep per l'activitat que realitza. La davallada de tarifes i de contractació del Servei Català de la Salut (pràcticament un 90% dels ingressos econòmics) ha vingut acompanyada d'una disminució en els ingressos per mutualitats i pacients privats sense poder ser compensat per la facturació a altres entitats, han concretat les fonts. Tot i la disminució en els ingressos, les mesures de contenció en les despeses han possibilitat un resultat en el compte d'explotació equilibrat. Part de l'equilibri en els resultats se sustenta en els pactes per la pèrdua de poder adquisitiu per part dels treballadors. La resta de l'equilibri s'ha assolit amb una reducció important dels consums, el que implica una certa descapitalització de la CSMS que no pot portar a terme les inversions desitjables.

El creixement de les intervencions contrasta, però, amb la disminució de visites d'atenció primària, que el 2013 van ser a nivell de tot el Consorci 557.936 per les 567.622 del 2012.

Reordenació dels serveis

La memòria 2013 també recull una de les accions més destacades de l'any: la reordenació dels serveis hospitalaris. A finals del mes d'octubre, es van unificar els serveis de cirurgia general i els serveis de cirurgia ortopèdica i traumatologia dels hospitals de Sant Jaume de Calella i de l'Hospital Comarcal de Blanes. Així, els pacients que han de ser intervinguts i els que han de ser hospitalitzats per patologies subsidiàries de cirurgia general són tractats a l'Hospital de Calella i els que ho han de ser per patologies traumatològiques ho són a l'Hospital de Blanes. Es manté en els dos edificis tant l'atenció a les Urgències com l'atenció en la visita ambulatòria dels especialistes.