Els grups del Millor i del PP a l'Ajuntament de Lloret de Mar presenten al ple d'aquest dilluns una moció conjunta que posa en el punt de mira el contracte del servei de recollida i gestió de residus que es va adjudicar just abans de l'actual mandat a l'empresa GBI. El text reclama que de forma immediata "s'inspeccioni i requereixi a l'empresa el compliment del contracte", petició que arriba després de mantenir reunions amb algunes de les associacions de veïns i també de vàries urbanitzacions. Aquests s'havien queixat al consistori de la neteja entorn la deixalleria municipal, dels carrers dels barris, de l'estat dels contenidors, de la seva substitució i la falta de control del reciclatge dels residus vegetals o runes, entre altres.

Ambdós grups recorden al text que les associacions van demanar al govern que traslladessin aquestes queixes a l'oposició però no ho van fer i, per això, els veïns van convocar els grups a les reunions.

Segons el portaveu del Millor, Marc Fuertes, la resposta de l'Ajuntament va ser "un informe realitzat per la mateixa empresa" i, fins i tot, "menyspreant les queixes com si no fossin reals", va dir. El portaveu del PP, Enric Martínez, sustenta l'afirmació. "Com pot l'empresa justificar les pròpies mancances?", es va preguntar ahir.

Ambdós grups van coincidir que el contracte té "greus mancances" i que es va fer a "corre-cuita" pocs mesos abans de les eleccions de 2011 i sospiten de possibles "irregularitats". "És curiós que a l'última legislatura, a sis o set mesos, s'adjudiqui a una sola empresa que s'hi presenta un contracte a 10 anys, a vuit milions per any i un total de 80 milions", va assegurar Martínez. El millor "haguera estat prorrogar el contracte i que el nou govern el fes", va dir.

Fuertes coincideix. "No s'entén que amb un contracte de 80 milions es donin 40 dies per presentar les propostes" sent "la concessió més cara de Lloret i molt superior a altres poblacions similars". "Evidentment no només hi ha aquestes irregularitats, sinó que en veiem altres en coses paral·leles, com la planta de triatge, que en definitiva a qui menys beneficia és als ciutadans i més al concessionari".

Vincles familiars a l'empresa

Les sospites del Millor i del PP creixen quan veuen que hi podrien haver vincles entre personal i responsables de l'Ajuntament de Lloret i la mateixa empresa GBI.

"Volem comprovar quins vincles i interessos personals tenen amb aquesta empresa perquè veiem que l'Ajuntament i els responsables tècnics i municipals i polítics encarregats de la fiscalització d'aquest servei es posicionen més a favor de l'empresa que no pas a favor dels ciutadans", va assegurar ahir Fuertes recordant que va ser la mateixa empresa qui va fer un informe responent a les queixes de les associacions.

Per això, en el cinquè punt de la moció demanen que se'ls presenti "un llistat detallat amb el nombre i nom dels treballadors adscrits a l'empresa concessionari" o s'informi "si existeix algun vincle familiar o laboral" amb "responsables municipals directes del control de la concessió". Es tracta, segons Martínez, d'exercir la tasca fiscalitzadora de l'oposició per uns vincles que, sospiten que "ja coneixem" però que "volem documentar". "És el que demanem, transparència", va sentenciar.

A banda, els primers punts de la moció demanen que "es passi còpia de l'expedient d'adjudicació a totes les associacions de veïns i grups municipals", "que es presenti un informe detallat de quines són les mesures de control" dels darrers anys perquè es compleixi el contracte i "requerir a l'empresa el compliment de les condicions". També es demana "crear una junta de portaveus per nomenar un responsable directe entre l'Ajuntament i l'empresa, que controli la gestió i l'estricte compliment" d'aquest contracte.