El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt obrir judici oral contra el diputat al Parlament de Catalunya per CiU i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, i li reclama que entregui una fiança d'un milió d'euros o bé que se li embarguin béns de la seva propietat "en quantitat suficient per cobrir aquesta suma". En una interlocutòria de 22 de setembre la magistrada Maria Eugènia Alegret declara que la Sala Civil i Penal de l'alt tribunal és competent per jutjar el diputat per un delicte de suborn continuat i prevaricació arran de la seva presumpta vinculació amb la màfia russa establerta a la localitat selvatana i dóna a Crespo un dia per tal que aporti la fiança des del moment que se li notifiqui la resolució judicial.

La resolució també mana obrir judici oral per aquesta causa a l'exregidor d'Urbanisme de Lloret i actual regidor sense cartera, Josep Valls (CiU) -que també haurà d'aportar una fiança d'un milió d'euros-; l'administrador de l'empresa Development Diagnostic Company i presumpte capitost de la màfia russa a Lloret, Andrei Borisòvitx Petrov; al president del club d'Hoquei Lloret, Joan Perarnau Berruezo i a l'arquitecta Pilar Gimeno González.

La magistrada disposa que "de la fiança per la suma de 133.754,23 euros" corresponents a la bonificació de l'impost de construccions a DDC per les obres a l'antiga plaça de braus "respondran solidàriament els imputats senyors Crespo Llobet, Valls Méndez, Boris Petrov i senyora Pilar Gimeno". En cas que no puguin fer-hi front haurà de ser l'empresa DDC qui la pagui, que també respondrà "solidàriament per l'eventual multa a imposar al senyor Petrov per la quantitat de 831.600".

La decisió d'obrir judici contra tots els implicats en aquest afer arriba després que el TSJC desestimés els recurs interposat per Crespo contra la seva imputació en considerar que existeixen "indicis racionals de criminalitat" en la relació que va mantenir amb Petrov mentre era alcalde de Lloret. Els fiscals anticorrupció José Grinda i Fernando Beremejo li demanen dos anys i mig de presó i 17 anys d'inhabilitació per exercir qualsevol càrrec públic.

Fonamentalment, les acusacions contra els imputats passen indicar que Gimeno va posar en contacte Petrov amb Crespo i Valls i aquests dos van assegurar a l'empresari que "podria obtenir facilitats administratives" en la construcció de l'antiga plaça de toros "a canvi de determinats favors" i de "tractar bé" els dos càrrecs municipals.

Seria en base a aquestes recomanacions que l'any 2008 Petrov hauria pagat a la família de l'arquitecta i a l'alcalde un viatge a Moscou i que també hauria finançat els clubs locals d'hoquei -on la dona de Crespo ocupava un càrrec- de futbol -presidit per Valls- 270.000 euros entre els anys 2007 i 2010.

Els fiscals consideren que aquests tractes de favor van ser essencials per aconseguir que l'any 2009 el govern municipal que presidia Crespo amb majoria absoluta aprovés una bonificació de l'impost de construccions a DDC per valor de 133.754,23 euros.