Antoni Guinó va anunciar ahir que tornarà a optar a la reelecció com a candidat de CiU a l'alcaldia de Maçanet de la Selva en les pròximes eleccions municipals de 2015. El batlle ha ocupat el càrrec de forma intermitent al llarg dels darrers 25 anys i només ha deixat de ser-ho en comptades ocasions.

Guinó és un dels polítics amb més trajectòria de la comarca de la Selva. Tot i que ha estat alcalde gairebé durant tot el passat quart de segle, el polític afiliat a Unió Democràtica (UDC) va mantenir ahir que "em fa molta il·lusió" poder repetir com a candidat i que si no en tingués no hauria pres la decisió.

De fet, va esgrimir que "m'han demanat que repetís" i va insistir que d'"il·lusió no me'n falta, ens entenem molt bé amb l'actual equip i volem repetir quatre anys més". Precisament, sobre els actuals regidors de CiU, Guinó va assegurar que "tots han posat el càrrec a disposició meva" i que ara haurà de conformar la llista, tot i que va lloar la feina de tots ells.

A més, va destacar la bona entesa amb els socis de federació i, de fet, va explicar que Natàlia Figueres, actual regidora de Joventut, Esports i Festes de Maçanet així com presidenta de Convergència Democràtica (CDC) a la Selva Interior "pràcticament m'ho va proposar [repetir com a alcaldable]".

La mateixa Figueras va confirmar ahir la bona sintonia entre Unió i Convergència al poble així com va afegir que la federació "a Maçanet va a una" i que ha posat a disposició de l'alcalde la seva voluntat de repetir a les llistes de CiU.

Una llista que "amb Unió" al capdavant "sempre m'han respectat" des de Convergència, va prosseguir Guinó i que "mai ens ha donat un mal resultat, amb majories absolutes i simples".

Tot i això, la política municipal a Maçanet i els governs mateixos han estat sovint un equilibri de pactes i de coalicions de govern. Guinó va entrar a la primera línia política el 1988 -quan era de CDC- enmig d'una crisi de govern. Aquell any "anava tercer a la llista" i els primers van plegar, va recordar el mateix Guinó. Així, es va convertir en alcalde d'un bipartit amb el PSC, tot i que no va durar massa perquè els socialistes van plegar el cap de dos anys perquè Guinó va pactar amb el Grup Independent i el Grup d'Acció Municipal. Va seguir com a batlle fins al 1993, quan per un breu període Jordi Munsó va ocupar el càrrec.

L'època del tripartit

En les següents eleccions i fins al 2003 va continuar com a alcalde, però aquell any, tot i guanyar els comicis, els grups d'AM, PSC i 9M van formar un tripartit de sis regidors contra els cinc de CiU. L'alcaldia llavors es va partir, primer amb Josep Romaguera (9M) com a batlle els primers dos anys i els últims amb Antoni Trincheria (AM).

El 2007, CiU va tornar a ser la llista més votada i va tornar a obtenir cinc regidors, tot i que les esquerres tornaven a sumar (quatre d'AM, tres del PSC i un del 9M). El pacte que va sorgir va ser entre els socialistes i l'AM (la llavors llista avalada per ERC, tot i que ara els republicans presenten candidat). El pacte establia que es partirien l'alcaldia (el 9M quedava fora). Així, Alfons Soms (PSC), va ser alcalde del 2007 al 2009 però llavors es va negar a cedir l'alcaldia a Trincheria (AM). Es va trencar l'acord i els socialistes van pactar amb CiU (no sense algunes polèmiques) però Soms va mantenir l'alcaldia fins a final de mandat.

El 2011 CiU va tornar a tenir cinc regidors, però les esquerres aquest cop no van voler sumar, sobretot pels desacords entre AM (que va aconseguir tres regidors i volia l'alcaldia) i el 9M que tenia dos regidors. El PSC en va obtenir dos. Finalment, Guinó va sortir com a alcalde per majoria simple, tot i que més endavant va pactar amb AM i l'únic regidor del PP amb una coalició de govern que s'ha mantingut estable fins el dia d'avui. De fet, Guinó va recordar ahir que "ens portem molt bé amb AM, ens han deixat fer i han fet", va dir.

De fet, en les pròximes eleccions caldrà veure què farà Acord per Maçanet, fins ara marca blanca d'ERC, ja que els republicans van crear l'any passat una secció local pròpia i aquest passat mes de juny ja van presentar el seu president, Xavier Xarbau, com a candidat.