El ple de l'Ajuntament de Lloret va aprovar ahir les ordenances fiscals de 2015 amb els vots a favor del govern (CiU-ERC) i dels grups del PSC i ICV-EUiA mentre que el Millor, PP i el regidor no adscrit, Josep Cortés, van votar en contra.

Els grans impostos com el de béns i immobles (IBI), construccions (ICIO) o circulació (IVTM) queden congelats i els canvis se centren en la taxa del servei de recollida, transport i tractament d'escombraries, i en l'aigua. En el primer cas, l'augment repercutirà als que tinguin un habitatge d'ús turístic (HUT). Fins ara, aquests propietaris pagaven la taxa d'escombraries com qualsevol altre domicili (121,6 euros l'any) i ara pagaran 182,4 euros, un 50% més, mesura que el govern justifica dient que és una activitat econòmica.

Pel que fa a l'aigua, el regidor d'Hisenda, Arseni Frigola, va admetre que caldria un augment del preu d'un 6%, sobretot pel cànon de l'ACA, però al final només es farà repercutir en els usuaris un 3%, i quedarà "pendent" l'altre 3% que sortirà "d'altres partides dels pressupostos". Així, per aconseguir el primer 3%, el govern ha apostat per incrementar la taxa només als que consumeixen molt, amb una modificació del preu en el tram alt. Aquests, doncs, pagaran un 5,11% més de mitjana. La resta d'usuaris pagaran el mateix.

Un altre canvi de les taxes ha estat el dels aparcaments, sense increments en els preus per minut. Amb tot, s'ha creat un ventall d'abonaments per afavorir els vehicles que aparquin de nit o més d'un dia. Per exemple, a la plaça Pere Torrent, Costa Corbanell, Zona Esportiva i Plaça Drets Humans, entre l'1 de juliol i el 15 de setembre, un cotxe que estigui estacionat 24 hores pagarà 20 euros, i a partir de llavors se li haurà de sumar la tarificació normal. Fins ara, un vehicle que estacionava tot el dia pagava segons el que establia el preu per minut, arribant a un màxim de 26,5 euros. Canvien també els abonaments setmanals, quinzenals i mensuals.

Una altra novetat és l'exempció de pagar la plusvàlua per als veïns que han hagut de pactar una dació en pagament amb el banc.

En el debat polític, el portaveu del Millor, Marc Fuertes, va lamentar les "mentides" dels que diuen que no s'apugen les taxes als ciutadans. Va criticar que quedarà pendent l'augment de l'aigua del 3% (del 6% que s'ha de pujar) i va recordar que el pròxim govern haurà de fer una modificació de crèdit per acabar pagant el que falta, diners que, va recordar, sortiran "dels ciutadans" i que "no es podran destinar" a altres inversions.

Sobre els HUT, Fuertes va recordar que moltes vegades qui té aquests habitatges són persones "que el lloguen a l'estiu i se n'han d'anar a casa els pares perquè els permet pagar la hipoteca", va criticar que l'Ajuntament es vulgui aprofitar dels que guanyen diners i es va preguntar si la brossa de sis persones en un HUT és diferent del d'una família de sis persones.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Joan Bernat, va donar el seu suport perquè "no s'apuja res al que afecta els ciutadans i en casos baixa", tot i que "no recullen totes les voluntats del PSC". Va recordar que l'aigua repercuteix als que gasten més i sobre els HUT que cal "una diferenciació entre una activitat econòmica i la que no".

El portaveu del PP, Enric Martínez, va retreure al govern que no els oferís "consens" per pactar i va dir que haurien proposat bonificacions a l'IBI, terrasses o escombraries. Va celebrar la mesura dels aparcaments i va dubtar de la gestió d'algunes concessions, com l'aigua o les escombraries recordant de l'última, com també va fer el Millor, que l'empresa que la gestiona és GBI, propietat de Gustavo Buesa, imputat al cas Pujol.

Des d'ICV-EUiA es van felicitar perquè "les taxes i impostos i preus públics no pugen pel comú dels mortals". Sobre les escombraries, va dir que "és de justícia" que "cotitzin una mica més i paguin més per l'activitat" econòmica que fan els propietaris d'HUT

Argument que poc abans havia fet servir també el portaveu d'ERC, Jordi Orobitg, insistint també que l'increment és només de 60 euros l'any. El republicà també va detallar la resta d'ordenances i va felicitar el tècnic que ha elaborat la proposta dels aparcaments.

El regidor no adscrit, Josep Cortés, va afirmar que encara s'hauria d'haver apujat més la taxa als propietaris d'HUT i va lamentar que no s'hagin fet altres bonificacions.

Per tancar el ple, l'alcalde, Romà Codina, va insistir que els grans impostos no es toquen, i sobre els HUT va dir que "al final de ben segur que CiU hagués volgut que no fos el que ha estat" i que "els afectats podran fer al·legacions". Alhora, Codina va agrair la "responsabilitat" de PSC i ICV-EUiA per ajudar a aprovar unes ordenances que "podran permetre intentar arribar a un acord de pressupostos", els últims del seu mandat.