Els regidors i regidores rebem el dilluns l'ordre del dia i acta de treball del ple d'octubre. Repasso els punts. I no, no hi són. Les ordenances fiscals, que regulen els impostos, taxes i preus públics a Blanes per al 2015, no apareixen en l'ordre del dia. Dies després, la ciutadania de Blanes sabem, per la premsa, que l'equip de govern del PSC ha decidit prorrogar les ordenances fiscals i ni tan sols les sotmetrà a vistiplau o ratificació del ple.

Després d'aprovar el projecte més important de la legislatura per la via d'urgència de manera unilateral, d'haver desmantellat el departament de participació ciutadana, d'haver negat el dret a rèplica a la ciutadania en els plens, de no convocar ni un sol cop la majoria dels consells municipals, i carregar-se diversos òrgans participatius. En un nou exercici de prepotència democràtica, un dels punts més importants de cada any, junt amb el de pressupostos, no se sotmetrà a debat ni negociació del ple. Un equip de govern en minoria que governa amb la prepotència d'un govern absolutista.

Aquesta pròrroga suposa la congelació de les taxes, i serà venuda per l'alcalde com un regal a la ciutadania. Però aquestes ordenances fiscals, les mateixes que les de 2014, aprovades per CiU, PP i PSC i únic vot en contra d'ICV-EUiA, seguiran fent pagar la crisi a les classes populars i treballadores del municipi. Així, el PSC renuncia definitivament a fer unes ordenances justes socialment i per "remuntar" la vila, unes ordenances que recullin la tarificació social als serveis públics municipals perquè pagui més qui més té, i menys qui no pot. Unes ordenances que no recullen cap recàrrec a aquells qui especulen amb el dret a l'habitatge o tenen pisos turístics. Unes ordenances que renuncien a apujar els impostos a aquelles empreses que més contaminen i que facturen més d'un milió d'euros.

Prorrogant les ordenances, l'equip de govern renuncia també a rectificar el desmantellament de les llars d'infants, quan va apujar la quota de 100 a 200 € mensuals, i que ha provocat que la demanda es redueixi a menys de la meitat, excloent famílies d'un servei públic municipal. Renuncia també a un canvi en les bonificacions fiscals que permeten que algunes de les famílies més riques de Blanes acabin beneficiant-se d'ajudes pel mateix valor del que costaria un projecte de socialització de llibres a les escoles.

En definitiva, la pròrroga de les ordenances a Blanes i negar el debat al ple i a la ciutadania suposa no només un nou atac a la participació ciutadana, sinó una nova renúncia i una enèsima patada a les classes populars i treballadores de la vila, que acabaran pagant una crisi de la qual han sigut víctimes, i no autores.