Els camins de ronda són un dels tresors de la Costa Brava. Tot i això, els aficionats d´aquestes rutes ja saben que molt sovint el camí no transcorre arran de mar i han d´anar per altres rutes interiors, menys vistoses. Les causes són diverses, però principalment els condicionants són naturals, conflictes amb particulars o manca d´inversions. En els últims anys, els camins de ronda s´han anat posant al dia, però a Blanes el debat es va reobrir en el ple de la setmana passada arran de la intervenció del regidor d´ICV-EUiA, Víctor Catalan.

Sobre la taula es debatia una moció de l´equip de govern per adherir-se a la petició que demana que la Costa Brava i els camins de ronda siguin declarats patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Els ecosocialistes van votar a favor de la proposta però van lamentar les «condicions» del camí. Catalan va relatar que «hem estat mirant la situació i hem fet números». Els resultats, tres quartes parts del camí de ronda estan tancades o privatitzades. En concret, el municipi té 3.410 metres de camí de ronda des del Port i fins a Lloret, dels quals «més de 2.000 són en finques particulars» -1.600 a Pinya de Rosa-, «prop de 500 estan tancats des de fa més de dos anys per esllavissades» -zona de cala Bona-, «40 estan destruïts per un xalet, i quasi 500 estan sense senyalitzar», segons va explicar Catalan.

El camí de ronda a Blanes

Una situació «vergonyosa» que el regidor va demanar solucionar insistint que «fa tot l´any que reclamem que part dels 700.000 euros de la concessió del restaurant de Cala Bona» vagin a reobrir els camins i a millorar l´entorn a la cala.

Les crítiques no van agradar gens als altres grups. Des de CiU, Quim Torrecillas va demanar que no es busqui sempre el costat negatiu de les coses i va apel·lar a «estar orgullosos del que tenim». Per l´alcalde, Josep Marigó (PSC), també s´ha de «treballar per millorar les coses» i no «enfonsar-les». «Els valors naturals que tenim són espectaculars. Si no som capaços de posar l´accent en els valors ­positius que tenim, ens fem un flac favor», va dir retraient a Catalan que «aquesta no és forma de fer oposició». El regidor del PP Josep Llambí va reblar, indignat, que «davant les teves paraules, mereixíem que marxéssim» del ple.