La integració dels discapacitats psíquics a la societat no és fàcil quan, del que es tracta, és que visquin amb tota normalitat les activitats d'oci i lleure, sovint barrades per desconeixement o incomoditat. Per superar aquests entrebancs, ha començat a Blanes el "Projecte Marxa".

El nom es deu a l'anagrama format per dos joves veïns discapacitats: la Marta i en Xavier. Les respectives mares, Núria Siñol i Mercè Albet, han impulsat la iniciativa amb la col·laboració del local L'Aromes, al centre de la vila.

Un diumenge de cada mes el local és per a ells el seu punt de trobada, on disposen d'un espai d'oci normalitzat per escoltar música mentre prenen alguna cosa. Tot plegat, en un ambient segur i sense riscos d'exclusió social, una experiència on són els protagonistes.

Per garantir que es compleixin els objectius, tenen la col·laboració de voluntaris pel control i seguretat dels usuaris, així com la vigilància permanent de l'organització. Així, els pares i mares tenen la tranquil·litat que els fills ho passaran bé sense sentir-se controlats i sense cap perill. Per la seva banda, l'"Aromes" ha cedit el local de forma altruista perquè els joves gaudeixin del lleure com qualsevol altra persona de la seva edat.

L'entitat va celebrar a finals d'octubre la seva primera trobada amb un èxit de públic. Una vuitantena de persones van participar en la jornada inaugural, la major part (una cinquantena) joves discapacitats, així com acompanyants, monitors, pares i mares i convidats. Un dels convidats per a l'ocasió va ser l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, qui va agrair l'oportunitat de poder compartir la vetllada, lloant la iniciativa de les dues mares.

En les últimes setmanes, les mares Mercè Albet i Núria Siñol s'han dedicat a fer difusió de la nova activitat. A banda de donar-ho a conèixer a altres entitats de Blanes dedicades a l'atenció de persones i joves amb discapacitats (la Fundació Aspronis, Kedem i l'Esguard), també ho han fet extensiu a altres associacions d'arreu de la Selva el Maresme.

La bona acollida inicial assegura una continuïtat en els pròxims mesos i la següent vetllada serà el diumenge 16 de novembre, des de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre. En funció de com evoluciona la iniciativa, l'activitat podria passar a fer-se dos cops al mes.

El que fa diferent el projecte d'altres iniciatives és que no cal desplaçar-se fins a Barcelona o altres localitats que, a més de quedar molt lluny, signifiquen un plus de perillositat. No només perquè es fan en municipis molt més poblats, sinó també perquè habitualment el seu accés és a través d'una escala, ja que es tracta de locals allotjats sobretot en plantes soterrades. Això suposa una dificultat afegida a joves que, per l'afecció que tenen, sovint duen associades dificultats de mobilitat.

Una "integració a la inversa"

Segons Albet, una de les mares portaveus, als joves "els agrada trobar-se, passar una estona entretinguda, escoltar bona música i això és el que van poder gaudir" a L'Aromes. De fet, amb Siñol (l'altra portaveu), "en els últims anys havíem impulsat la participació dels nostres fills i altres usuaris en un local de Malgrat però, a banda que ja no és possible seguir fent-ho allà, el tracte i ambient no ens acabava de fer el pes", va afegir.

La iniciativa "és com una mena d'integració a la inversa", prossegueix Albet, "on la gent "normal" és la que se sent "diferent" i en canvi els nostres fills són els protagonistes. Això suposa una sensació per aquests nois i noies, que no us ho podeu arribar a imaginar!".

Per fer realitat el projecte, tenen la complicitat de Ramon Hernández i Olga Garsaball, que regenten L'Aromes des de fa més de 5 anys. "Habitualment ja organitzem esdeveniments extraordinaris i ja estem preparats per poder transformar el local en allò que se'ns demana". En aquest cas, "en tractar-se d'una proposta com aquesta, a camí entre el lleure i el servei a la comunitat, no vàrem dubtar en cap moment que havíem de poder aportar el nostre petit granet de sorra", va sentenciar Garsaball.

Per participar s'ha de pagar una entrada de 5 euros, que inclou beguda sense alcohol i pica-pica. Una aportació simbòlica que també té l'objectiu de poder controlar l'accés al local per més seguretat dels protagonistes de la festa i on no es barra l'accés a ningú.