Que Tots Sants és un dia propici a les coses d'ultratomba ho sap prou bé el pescador que dissabte va anar al pantà de Susqueda i va trobar ossos humans a l'ermita de Sant Martí de Querós, que està a peu d'aigua. L'home va alertar els Mossos d'Esquadra, que van activar l'equip d'investigació per si un cas es tractava d'unes restes que evidenciessin una mort criminal.

Es desconeix l'origen dels ossos i l'Institut de Medicina Legal i Forense es troba analitzant les restes que, en principi, semblen molt antigues i es descartaria que poguessin correspondre a un crim. Si més no, a algun que no hagués prescrit ja.

Sant Martí de Querós és una antiga església parroquial del poblet submergit de Querós, que va quedar negat durant la creació del pantà de Susqueda. De fet, és l'únic element de tot el poblet que encara es manté dempeus i si l'aigua puja de nivell el pot cobrir. Per això, la principal hipòtesi és que les restes òssies puguin ser les d'un difunt enterrat al cementiri adjacent a l'edifici sagrat i que va quedar completament engolit pel pantà.

Se sospita que les contínues pujades i baixades del nivell de l'aigua, i les remogudes de terra que provoquen, haurien fet aflorar aquests ossos que, per casualitat, van ser trobats la jornada de Tot Sants.

Un racó del s.XI

Es creu que Sant Martí de Querós es va construir a finals del segle XI però la primera referència documental apareix l'any 1104. Al segle XV va quedar greument afectada a causa d'un terratrèmol que va destruir-ne el campanar i la sagristia i finalment el temple va quedar abandonat quan es va inundar Querós.