Fa un any, 4.000 persones van sortir als carrers de Blanes contra les retallades a la sanitat. El trasllat de serveis a Calella i viceversa, tancament dels CAP a les nits... Terricabras valora la gestió a la Corporació en un últim any de calma que ha incorporat nous serveis.

Els treballadors de Blanes han cobrat la meitat en les dues últimes pagues extres. I la pròxima?

També. Es va arribar a un conveni per al 2013 i el 2014 de no pagar el variable i no pagar mitja paga extra. El comitè de Calella ho va acceptar i a Blanes no però aplicarem les mateixes condicions per igualtat. És dolorós, la nostra intenció seria el 2015 no fer-ho. Hem tingut una reducció d'ingressos de més d'un 15%. Abans eren de 100 milions i ara de 85 i dues terceres parts de despesa és personal i no depèn tot de nosaltres, la majoria d'ingressos ens vénen del sector públic.

Com els ha anat l'últim any?

D'estabilitat. Ingressos i despeses es mantindran. Hem fet un esforç en eficiència i a reduir despeses com l'energètica i compres.

Vol dir que aniran més justos, per exemple amb les gasses?

No és comprar menys sinó millor i comprem més perquè l'activitat ha pujat. Es compra millor amb altres organitzacions, tens més poder per negociar amb proveïdors, no és reduir material. I l'ús dels recursos ha de ser raonable.

Les reorganitzacions de "trauma" o cirurgia han funcionat?

I alguna més. Una ha estat tancar el CAP Fenals, no gratuïtament, vam fer un estudi profund d'on venia la gent i si anava a Fenals o a Rieral, i de les condicions d'atenció. No hem tingut cap queixa i de fet l'activitat s'ha mantingut. Sí que és veritat, i l'alcalde de Lloret em diu, i té raó, sempre hi ha gent que en surt perjudicada, però globalment la mesura ha estat correcta. També tenim problema d'espais, moure'ns també tenia una altra cosa a favor, a Fenals podíem fer rehabilitació, es fa millor i ha augmentat una mica la rehabilitació de la que es feia a Blanes.

Hi ha qui diu que l'espai dels barracons els el van cedir per un CAP, i ara posen rehabilitació...

La nostra obligació és utilitzar els espais de la millor manera possible. Quan es pren una mesura pot haver-hi guanyadors i perdedors. Els guanyadors no es queixen. Hem de prendre les decisions pensant en el global. En aquest sentit està feta la reordenació de l'últim any de traumatologia a Blanes i cirurgia a Calella. Té més avantatges que inconvenients.

Per vostès o per a l'usuari?

És que l'avantatge per a l'usuari acaba sent un avantatge per nosaltres i per al territori. No es va fer per motius econòmics. Ara, si t'has d'operar d'un turmell, vas a Blanes i si t'has d'operar del ronyó, vas a Calella. Les urgències i visites continuen als dos hospitals. L'únic que s'ha concentrat són les intervencions quirúrgiques. Quantes vegades un té una operació? Jo sempre dic, la gent va a veure el Barça o a un musical a Barcelona...

Però no va per gust a l'hospital.

Ja ho sé. Hem d'entendre que no només per ser eficient, que no és el cas, sinó per tenir un servei de més qualitat, hem de prendre mesures que a vegades van en contra de la proximitat. Abans, si algú s'havia d'operar de l'esquena, havia d'anar al Trueta, ara, concentrar trauma a Blanes ens permet tenir el nombre mínim d'intervencions que ens qualifica per poder fer-los al nostre hospital. O quan la senyora de Lloret que va tenir el primer fill al gener, ho va fer a Calella. Haver concentrat obstetrícia i ginecologia, no les visites sinó els parts, ens ha ajudat a reduir el nombre de cesàries. Hi ha més experiència, se'n fan més i es millora la qualitat. Els indicadors de qualitat amb la concentració ha millorat i no hem rebut queixes.

Van tancar els CAP a les nits...

Així com les concentracions i Fenals no s'han fet per motius econòmics, aquí sí, no hi ha millora assistencial. Els recursos són limitats i hem de veure com els utilitzem de la millor manera. Recordo les xifres als CAP de Lloret (que no siguin a l'estiu). La pregunta és: si un CAP té només una visita amb metge a la nit, l'hem de tenir obert? El cost de la visita és de més de 1.000 euros. Hem d'utilitzar els recursos públics de la millor manera i tenim millors maneres de gastar els pocs diners que tenim. Qui vulgui veure tres peus al gat dirà: és que la salut no té preu, però jo he de decidir si els inverteixo en CAP a les nits o en altres necessitats.

Fins que passa una desgràcia.

Sí, pot passar, el risc zero no existeix, evidentment. A mi m'agrada que la gent s'hagi de desplaçar? No, però no puc gestionar per cada cas, he de gestionar en global. I tenim un servei de SEM. Si una persona de Lloret té una urgència, l'ambulància es planta allà i el porta a Blanes. També fem coses noves. Fem una atenció al dol, una atenció pal·liativa als malalts a punt de morir, millores en les rutes assistencials o hospitalització a domicili.

El Parlament va demanar que es reobrissin els CAP a la nit.

Sí... Jo considero que és un mal ús de la despesa pública. Es pot dir així, perquè la despesa no és infinita. Quan s'utilitzen per a unes coses es deixen d'utilitzar per altres.

És el debat salut-economia.

També tinc un problema de llistes d'espera i al final no decidim sols, tenim un regulador que ens paga la majoria d'ingressos, CatSalut, ens diu: això no té sentit.

Hi haurà més reordenacions?

No estan previstes però voldríem ampliar la zona de quiròfans a Blanes per fer més activitat.

Donen més diners...

Si ens els paguen sí... però no depèn només de nosaltres.

Podran venir més mútues?

Dos quiròfans més ens permeten més activitat, està clar, costarà diners que algú ens haurà de pagar.

La Generalitat, no?

Idealment CatSalut, que és el que ens paga. Però això ja no és decisió meva. Si no, hem d'intentar aconseguir més ingressos privats, un d'ells són els de les mútues. Nosaltres no distingim entre un pacient de mútua i un pacient que vingui a través del CatSalut...

En operacions o en general?

Per tot. Sí que tenim problemes a captar activitats programades de mútues perquè no tenim les instal·lacions que poden fer que ens triïn a nosaltres, i perquè prefereixen que les intervencions siguin als seus hospitals. Però tenir dos quiròfans més ens anirà bé.

Pot passar que algú que ve per la pública s'hagi d'estar més estona a urgències perquè planta està ple que algú d'una mútua?

A mi sempre m'han dit que no és així. Sí que hi ha mútues que ens demanen uns requisits que no podem complir i ens acaba sent un problema, no ens és fàcil atraure-les per què les intervencions es facin a Blanes o Calella. Treballem dins dels enormes límits que ens imposen per la possibilitat de tenir alguns ingressos privats més. Per exemple tenim el tema de l'odontologia a Lloret, que està funcionant molt bé. En tenir un proveïdor que ens presta el servei permet tenir una mica d'ingressos més. Estem pensant en altres serveis que ens puguin oferir a Lloret.

Com estan les llistes d'espera?

No estan pitjor que el 2013, tampoc és que hagin millorat molt. Complim amb el que ens demanen. Ens regim per les demandes del principal client que és CatSalut, ens dóna el 90% dels ingressos. Complim amb totes les llistes menys en cataractes, que és elevada...Un any.

Més o menys, i també les pròtesis de genoll. De gener a juny hem passat de 92 a 107, quan tot l'any passat en vam fer 139. Podem fer més cataractes del que ens paguen perquè no és molt elevat, però fer més pròtesis és molt car.

Facin més cataractes...

Ja s'intenta. Es fan més cataractes de les que ens paguen per intentar adequar la llista d'espera.

Si m'opero de cataractes per la pública, tindré llista d'espera d'un any i a la mútua potser la setmana que ve m'han operat. Mateix hospital, mateix quiròfan....

És veritat que hi ha unes hores, per exemple divendres a la tarda, per fer operacions de mútua i un podria dir, per què no als nostres? La raó és clara. Primer, vull dos quiròfans per tenir més espai però, si el sistema públic em pagués suficient per omplir tots els quiròfans, no tindria privat. Clar que tinc una llista d'espera, però ningú em paga pel pacient que és a la llista.

Tot són "calés" a la vida

Precisament perquè no tot són "calés", es fan coses encara que no te les paguin. Si dono pèrdues, es dirà: la Corporació té pèrdues, a part que per la regulació del sistema públic no em deixa tenir pèrdues. Si fas pròtesis de genoll com un desesperat i dónes resultats negatius, em dirà, han perdut diners i no és sostenible en el temps. Més que tot són diners a la vida, jo diria: gestionar és complicat, s'han d'equilibrar moltes coses.

Com veu la gestió de Boi Ruiz?

Dins les limitacions que té està intentant fer les coses bé. Però no té una feina fàcil. Com a Corporació jo els reclamo més diners i ells a Economia i aquests, al Govern espanyol, al final tota la cadena no té més diners. A mi m'ha tocat viure un moment complex a la corporació i al conseller, també.

I la corrupció a la sanitat? Quan un pateix les retallades...

A mi també em fan mal, mira si em fa mal a mi, que no cobro res. Ho faig com a activitat social, ni jo ni cap membre del consell, ni dietes ni benzina, mai, ni un euro.

No sortirà cap cas aquí?

Mmm... no. Jo puc parlar des que hi sóc, del que sé. El que tinc clar és que no he cobrat mai cap duro de la Corporació, ni jo ni cap membre del consell. És evident que a altres llocs i hi ha hagut casos de corrupció i jo et dic, aquí, en aquest sentit, no. El cas que ha sortit és el que popularment es diu cas Crespo i ja es va explicar. Potser el que va mancar és comunicar-ho bé. Hi ha una cosa important, cada vegada que aconseguim més ingressos privats estem afavorint el sistema públic. Per què? No tenim més activitat privada per enriquir-nos més, la tenim per poder donar servei públic, per mantenir tot això. Si tinc més activitat privada, potser podré fer coses que ara no puc, com cataractes o pròtesis.

Però els diners haurien de venir de l'administració pública.

Claríssimament, i en això insistim. Compra'm més sistema públic i així jo no tindré necessitat d'anar a buscar els clients a altres llocs.