L'Ajuntament de Blanes ha donat el vistiplau al projecte de rehabilitació de la torre-guaita de Sant Joan, popularment conegut com el Castell, per un import total de 104.936,25 euros IVA inclòs. Es tracta d'unes obres esperades en un dels punts més turístics de la ciutat, amb vistes espectaculars sobre Blanes i que en els últims anys havia patit nombrosos desperfectes i actes vandàlics, com pintades.

Així ho va explicar l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, després de l'aprovació del projecte per part de la Junta de Govern Local. "Històricament hi hem tingut molts actes vandàlics amb llums trencats i pintades". Fa uns mesos, la brigada va fer una intervenció perquè la rampa i les escales principals estaven malament. "Feia anys que al castell no s'hi havia fet cap intervenció important", va afegir.

En concret, les millores al castell se centraran en tres tipus de feina: la neteja, el manteniment i la reparació i la construcció d'un nou tancament a l'accés al recinte. Pel que fa a la neteja, s'eliminaran totes les pintades, que són moltes, amb el tractament menys agressiu. A més, s'aplicarà un producte antigrafit que s'anirà renovant en anys posteriors. També es retiraran elements obsolets com antigues tanques de protecció, tubs i canonades en desús. A banda, es consolidaran talussos i murs que presenten despreniments, conservant la seva aparença actual.

Per la seva banda, la il·luminació ara és molt insuficient, la majoria de lluminàries han desaparegut i d'altres no funcionen. Així, segons descriu el projecte, es farà la reposició d'aquests elements, es col·locaran noves balises al camí d'accés, noves lluminàries encastades a les plataformes a més alçada i se substituiran els quatre projectors que actualment il·luminen la torre per uns projectors encastats a terra perquè aquests no siguin els protagonistes a l'espai.

Finalment, s'ha projectat un nou tancament per controlar l'accés al recinte durant la nit i que incorpora una porta corredissa que permet l'accés de persones durant el dia i de vehicles de manteniment o veïns en qualsevol moment. Aquest projecte es va encarregar a l'arquitecta Marta Galí Brillas i té un pressupost de 104.936,25 euros.

Caseta d'auxili a la cala Bona

El finançament del projecte surt dels 700.000 euros que l'Ajuntament va ingressar de la concessió del bar de la cala Sant Franesc, ?coneguda com a cala Bona. Segons l'alcalde, prop dels 300.000 euros d'aquesta concessió es destinaran als voltans de la cala. A més, s'ha decidit que 37.637,11 euros de la concessió aniran al projecte de reforma del mòdul de primers auxilis a cala Bona, que es troba en pèssimes condicions, el projecte del qual ja ha aprovat la Junta de Govern. Encara quedaran més ?diners de la concessió que encara s'ha de decidir a quin projecte o ?intervenció a la zona es destinen.