L'Ajuntament de Blanes preveu començar a sancionar d'aquí a tres mesos els bancs i caixes que tenen pisos permanentment desocupats al municipi. El consistori ha detectat que hi ha 300 pisos buits -resultat de comprovar que no hi ha hagut consum d'aigua en els últims dos anys- 69 dels quals estan en mans d'entitats financeres. L'acord es va adoptar durant la ?reu?nió de la Taula d'Habitatge celebrada aquesta setmana. Així, en els pròxims tres mesos l'Ajuntament documentarà i verificarà els 69 pisos dels bancs i, després de contactar amb ells i confirmar que estan desocupats, es començarà el procés sancionador.

A la sessió de la Taula d'Habitatge hi van assistir el regidor d'Urbanisme, Miquel Lupiàñez, la regidora de Serveis Socials, Susanna Ramajo, la PAH Blanes, el grup d'ICV-EUiA, Creu Roja i tècnics municipals. En el transcurs de la trobada, es va recordar als representants de l'equip de govern que el ple de l'Ajuntament va aprovar el 30 de gener de 2014 una moció de la PAH (amb els vots de PSC, CiU, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Lourdes Fàbrega) per sancionar els bancs i empreses que tinguessin immobles permanentment desocupats. La intenció de la moció era pressionar les entitats perquè posessin els habitatges al mercat amb un lloguer social.

Gairebé un any després, el govern ha presentat les xifres del recompte. Segons va explicar Lupiàñez, s'ha detectat que hi ha "300 pisos desocupats". L'"única eina" per saber si estan buits, és a través "del rebut de l'aigua" i veure si no hi ha hagut consum en els últims dos anys, va relatar el regidor. Dels 300 pisos buits, "69 són d'entitats financeres", va prosseguir, i la resta "són de particulars, de segones residències o de promotors pendents per vendre".

"Dels 69, per no equivocar-nos i no presentar documents amb errors, el que farem serà verificar i constatar que l'expedient que es faci serà fonamentat", és a dir, es tracta de "garantir o documentar que es comprova que han estat buits i que la sanció sigui encertada". D'aquesta manera, el regidor d'Urbanisme va confirmar que "ens hem donat tres mesos per garbellar aquests 69 pisos" i confirmar que estan buits, "volem tenir èxit amb la sanció" i amb "els que són sancionables" es parlarà "amb els bancs" però en cas de persistir, ja se'ls sancionarà.

De fet, l'equip de govern va admetre que preferirien que s'aprovés la llei al Parlament que preveu un impost per als pisos buits però, davant els recordatoris de la resta de la Taula d'Habitatge sobre la moció, s'ha decidit tirar endavant amb les mocions. Sobre la llei al Parlament, "si s'aprova, millor, i si no, seguirem" amb els expedients, va sentenciar el regidor, que va aprofitar per destacar la seva satisfacció per "la tasca i diversitat dels temes que es parlen a la Taula d'Habitatge" de Blanes.

D'altra banda, Lupiàñez va remarcar que l'acord assolit també contempla que la mesura de les sancions als pisos buits, que es preveu iniciar la primavera d'aquest pròxim any, no s'utilitzarà "per a fins electorals", atesa la proximitat de les eleccions municipals previstes per al maig de 2015.