El projecte per fer un pas soterrat a l'estació de Caldes de Malavella començarà entre el gener i febrer d'aquest pròxim any. Així ho va confirmar ahir l'alcalde, Salvador Balliu, després de mantenir converses amb el departament de Territori i Sostenibilitat. De fet, les obres les fa l'Estat, i ahir mateix el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar l'anunci de formalització del contracte d'un projecte que, a més, també inclou ampliar les andanes i millores a les vies.

El passat mes d'agost l'Estat va treure a licitació les obres per 4.439.313,51 euros. Finalment, el 20 de novembre es van adjudicar els treballs a Construccions Rubau, SA. per un total de 3.129.018,12 euros (IVA inclòs) i amb un termini d'execució de les obres de 13 mesos. El passat 11 de desembre es va formalitzar el contracte i ahir es va publicar al BOE. Segons Balliu, li han comunicat que els treballs començaran entre gener i febrer.

Les obres són una històrica reivindicació del municipi. De fet, el projecte es va redactar el 2009 però l'arribada de la crisi va aturar aquesta inversió. De raons al poble no en falten. L'alcalde va recordar que l'estació de Caldes és la tercera en volum de viatgers a la demarcació, per darrere de Girona i Figueres. Actualment, els viatgers que necessiten passar a l'andana 2, per agafar el tren en sentit sud, ho han de fer a través de les vies, cosa que comporta un perill per a la seguretat amb el problema afegit que a la zona hi ha poca visibilitat perquè hi ha un revolt.

En concret, el pas soterrat tindrà un mínim de 4 metres d'amplada per evitar el pas de viatger creuant les vies i perquè la circulació de trens no es vegi interrompuda. El pas inferior serà amb escales però s'hi afegiran dos ascensors a cada banda per millorar l'accessibilitat. A més, es crearà un nou espai d'espera dels viatgers a l'exterior i s'ampliaran les andanes 1 (davant l'edifici) i 2. Aquesta última tindrà a més una nova coberta de fins a 50 metres per protegir els viatgers de les inclemències del temps.

Tot plegat comportarà també modificacions a les vies, es posaran noves catenàries, tanques de protecció i milloraran els accessos.