Demà hi haurà un canvi important de cadires al ple de Lloret de Mar. El Millor, que fins ara tenia sis regidors i era el principal grup a l'oposició, ha quedat diluït a un únic representant, el líder del partit, Marc Fuertes. Els seus cinc companys l'han abandonat i passaran a ser regidors no adscrits.

Alejandro Romerales, Juan Díez, Ferràn Barbero, Òscar Portela i Victòria Freijedo van anunciar que marxaven el 26 de novembre. L'1 de desembre ho justificaven en un comunicat per les "desavinences, formes i contingut de moltes intervencions" de Fuertes, al qual li atribueixen "imposicions autoritàries", "falta de transparència" i haver-los "vedat nombroses propostes i tasques". Per Fuertes, la discòrdia va sorgir quan els va comunicar que no comptava amb ells per ocupar els primers llocs a la llista electoral. Amb "amenaces i xantatges", deia Fuertes, els regidors que poc o gens havien participat van dir que volien una bona posició a les llistes, o marxarien.

Afegia Fuertes que tenia altres plans, necessitava gent "preparada per governar" i no només per engreixar l'oposició. Dues setmanes després, ha mostrat les cartes i fet una jugada mestra. Per corroborar el perquè de la sortida dels excompanys, dimecres va presentar el nou equip, 21 noms, alguns de tan sorprenents com Lluís Mosella, assessor del conseller Mas-Colell i fins fa poc aspirant de CiU a l'alcaldia; l'exnúmero 2 de l'actual llista d'ERC, Josep Teixidor i l'exsocialista, Àngel Barrero.

Per arribar fins aquí, Fuertes ha patit derrotes i ha gestionat victòries. El 2007 es va crear el partit i a les eleccions només va treure 296 vots, sense cap regidor, i CiU consolidava una majoria absoluta amb 11. Lluny de desaparèixer, el Millor va tornar el 2011 disposat a dilapidar el llegat de Crespo. CiU treia 7 regidors i el Millor 6. Fuertes fins i tot oferia l'alcaldia al PSC, que no ho va acceptar. Els anys d'oposició han deixat desenes de titulars i ara, a cinc mesos de les eleccions, Fuertes ha patit un altre revés quedant sol al consistori i comptant els dies que falten per uns comicis on aspira a l'alcaldia.

Dels 296 vots el 2007 als 2.347 el 2011; de zero regidors a sis; de gairebé arribar al govern a liderar l'oposició i, ara, de quedar-se sol a estar rodejat d'un equip renovat de 21 persones. Com en l'au Fènix, una au mitològica que cada 500 anys es consumeix al foc i reneix d'entre les cendres, el dubte és saber si aquest cop el Millor quedarà sota les brases o reapareixerà en el seu màxim esplendor.

I com ell la resta de grups. El gran beneficiat de la situació del Millor és CiU, que governa amb l'edil d'ERC. Demà presenten pressupostos i el ball de cadires farà que CiU els aprovi amb una gran majoria. Fins ara els havien aprovat amb els tres del PSC (que seran el principal grup a l'oposició) i ICV, i demà també s'hi sumarien els cinc "ex" del Millor. El govern tiraria endavant els comptes amb 17 vots a favor i 4 en contra (Fuertes, els dos del PP i Cortés) d'un ple de 21 regidors dels quals només cinc diuen que volen seguir: Fuertes, Jordi Orobitg per ERC, Enric Martínez i Leonardo Fernández pel PP i Xavier Rodríguez per ICV.

De cara al 2015, CiU canviarà de dalt a baix, ERC vol més d'un regidor, el grup del PSC no es parla amb l'agrupació local, que ja ha presentat un altre candidat. Falta saber si l'actual portaveu del PSC, Joan Bernat, es retira, fitxa per un altre grup o va en solitari, mentre el corredor José Luis Blanco entra en escena amb un nou partit.

El complicat niu polític de l'Ajuntament està ple d'aus, es veurà quants seran Fènix i quins es consumiran. La carrera ha començat.