Encara està "a les beceroles" però la proposta està sobre la taula. Un grup d'inversors vidrerencs i també d'altres punts de Catalunya han presentat un avantprojecte a l'Ajuntament de Vidreres per fer un gran Parc Botànic al municipi. L'objectiu és que pugui acollir al voltant d'unes 1.000 plantes, totes elles autòctones catalanes, amb la voluntat que arribi a atraure unes 150.000 visitants, part dels quals escolars. Els impulsors remarquen que la intenció no és fer la competència a altres jardins botànics de la demarcació sinó ser una oferta complementària. Ara també estan buscant uns terrenys al municipi, que serien privats, com també ho seria aquesta inversió.

El que té l'Ajuntament sobre la taula és l'avantprojecte sobre què volen fer, la distribució del parc i les necessitats que tindria, entre altres. Es planteja un parc diferent del que ja existeixen i el fet que sigui només amb plantes autòctones, gironines i catalanes, el farien un dels únics que hi ha a Catalunya. De fet, segons valora l'alcalde, Jordi Camps (CiU), aquest projecte "crec que pot donar una projecció econòmica, cultural i internacional d'unes dimensions incalculables".

Entrant en detalls, Camps va recordar que tot just estan "a les beceroles" i encara s'han de fer tots els tràmits, però ja s'ha iniciat el camí impulsat per un grup d'inversors que aposten per la idea.

A diferència de jardins com el de Marimurtra a Blanes o el de Cap Roig a Palafrugell, que tenen plantes d'arreu del món, a Vidreres serien autòctones, típiques gironines i d'altres d'arreu de Catalunya, des dels Pirineus, passant per Barcelona o les de Lleida.

En total, es calcula que podria acollir fins a 1.000 plantes. Unes dimensions d'un parc que, en paraules de l'alcalde, "no vol fer la competència a cap altre jardí" sinó que busca "complementar l'oferta i entrar al grup de parcs botànics" que hi ha a la demarcació. En aquest sentit, Camps va afegir que la intenció d'aquest projecte és que la gent pugui, per exemple, visitar el jardí Marimurtra a Blanes, passar a visitar el de Vidreres i després el de Cap Roig tot formant "un triangle" cultural i natural.

A més, "està pensat per atraure" tot tipus de visitants, però sobretot des del "vessant educatiu, cultural i turístic" i que, a més, "pugui formar la gent" en la matèria.

Unes 50.000 visites escolars

Per això, es calcula que podria atraure uns 150.000 visitants cada any, dels quals 50.000 serien alumnes en visites escolars i educatives, com les que moltes escoles ja fan en altres jardins o "als aiguamolls", una part de visitants important, ja que el Parc tindria instal·lacions pensades per divulgar l'entorn amb uns espais de formació.

Les xifres de visitants són un càlcul estimatiu i tampoc s'assolirien "d'un dia per l'altre", va remarcar Camps, sinó que les previsions apunten a aconseguir la fita a partir del cinquè o sisè any un cop s'hagi fet el Parc Botànic.

Sobre la construcció, si tot acaba arrelant i avança, es calcula que es podria començar a finals de 2015 i que l'obra estigui acabada el 2018 o principis de 2019. A més, "durant la construcció es generarien entre 15 i 20 llocs de treball", va prosseguir l'alcalde, i "un cop acabat" es contractarien "entre 4 i 5 persones" de manera fixa.

D'altra banda, el projecte no tindrà "cap cost pel poble", sinó que tot aniria amb capital privat. Encara estan valorant les xifres econòmiques però també intentaran tenir subvencions europees.

L'emplaçament d'aquest futur Parc Botànic també està per definir, segons va apuntar Camps. L'Ajuntament no disposa de terrenys municipals i, per això, els inversors també treballen per buscar una localització òptima i es construiria, doncs, en un emplaçament privat.

Des de l'Ajuntament, l'alcalde va dir que "ho veiem bé" i "creiem que pot funcionar per la seva situació geogràfica" i "no fa malbé l'entorn, i que sigui un parc integrat ens agrada". "Tot el que sigui donar a conèixer el país, benvingut sigui", va sentenciar, recordant que que pot "arribar a portar 150.000 visitants i donar llocs de treball".