El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat un recurs contenciós administratiu que dues empreses havien interposat el 2011 contra la Generalitat de Catalunya reclamat danys i perjudicis per la desqualificació urbanística de Sa Gavarra, a Tossa de Mar. Les promotores denunciants, Novanou NN, SL i Aseralnd Invest, SL, demanaven més de 7 milions d'euros. El TSJC, però, desestima aquesta demanda per responsabilitat patrimonial, tot i que la sentència es podia recórrer.

Segons va recordar ahir el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) en un comunicat, durant el mandat 2003-2007, amb el govern PSC-ERC liderat per la llavors alcaldessa socialista Pilar Mundet, es van signar tres convenis amb els propietaris de la muntanya així com també amb els promotors de la urbanització Sa Gavarra. En concret, en un d'aquests convenis, datat el 16 de maig de 2007, poc abans de les eleccions, es permetia la construcció de fins a 146 habitatges a les vessants de la muntanya que haurien causat un impacte paisatgístic a causa de les fortes pendents de la zona. A més, uns terrenys forestals es consideraven llavors com a sol urbà.

CiU afegeix, d'acord amb la sentència, que els convenis de requalificació signats pel govern de llavors van propiciar un contracte d'opció de compra dels terrenys per un preu de 5.879.071 euros així com una prima de 587.907,10 euros. Tot i això, els terrenys van passar a ser classificats com a sol no urbanitzable per la Generalitat, que va desestimar per silenci administratiu un recurs que els havien presentats les promotores.

La sentència desestima la reclamació de danys i perjudicis per valor de 7.047.902 euros i nega als terrenys la categoria de sòl urbà. En concret, la sentència especifica que l'àmbit en questió "no forma part de la malla urbana de Tossa, si no que, per la seva situació i per la morfologia rústica boscosa de la major part de la seva superfície, constitueixen sol no urbà, exterior a la citada malla" pel que no es podria reconèixer com a urbana.

Des de CiU van recordar que la qualificació urbanística de Sa Gavarra va generar "una oposició veïnal encapçalada per la dona del secretari municipal" i, "durant el mandat actual l'alcaldessa, Gisela Saladich, i el PSC han intentat de nou la requalificació parcial dels terrenys de Sa Gavarra, però la Generalitat s'hi ha negat".