Que Josep Castiella Escribano sigui un pederasta s´explica perquè quan tenia 13 anys va caure amb la bicicleta -bé, ell no tenia gaire clar si amb la bicicleta o amb la moto- i va patir un traumatisme cranioencefàlic que li va afectar el lòbul central del cap -tot i que el mateix dia li van donar l´alta hospitalària sense seqüeles.

Aquesta relació de fets la van oferir els dos pèrits que ahir va aportar la defensa durant el judici i que van emetre un informe mèdic indicant que el monitor havia patit una lesió orgànica en el lòbul frontal arran de la caiguda que li va disminuïr la capacitat volitiva. I també perquè quan tenia 19 anys va patir una inhalació de monòxid de carboni mentre era en una carrossa de la cavalcada de Reis, cosa que que el va fer entrar en coma i el va obligar a entrar a la càmera hiperbàrica de l´hospital de Palamós.

En tot cas, el trastorn orgànic de personalitat va passar desapercebut durant 14 anys fins que, de cop i volta, al monitor li va venir de gust començar a abusar de menors. No hi ha informes mèdics previs, ni visites al psiquiatra que corroborin aquest informe realitzat per dos metges tan sols dos mesos abans del judici i que es fonamentava en tres entrevistes de dues hores cadascuna en les que Castiella «no va esmentar cap patologia i oferia poques dades». Ni tan sols va dir que havia caigut de la bici! O era de la moto? Tan se val, tampoc «en medicina no hi ha res segur», que va assegurar el metge signant de l´informe.

Les acusacions no es van empassar aquesta teoria, que la defensa va voler aprofitar per sol·licitar un eximent incomplet de pertorbació mental i van mossegar fins a l´entranya. Es torna pederasta quan cau de la bici però és capaç de reprimir-se 14 anys, es preguntava la fiscal; té la capacitat de reconèixer que no actua bé quan «enregistra un vídeo i no el fa públic», va esmentar l´advocat Joan Comas; «On consta en l´informe mèdic de l´hospital que té una seqüela al lòbul frontal?» o que aquesta suposada lesió no té tractament o «en quin punt es descriu una seqüela per la inhalació de monòxid de carboni?» va incidir el lletrat Carles Monguilod; «l´única dada que tenim del monitor és que abans dels 13 anys era molt simpàtic», que va apuntar mordaç l´advocat Benet Salellas.

Els metges van fer ús de la tangent per esquivar l´acorralament.