Retrovisors i vidres de cotxes trencats, defecacions davant de les cases, mobiliari urbà destrossat, crits... Aquest és el rastre que un grup de brètols es dediquen a deixar alguns caps de setmana a Blanes en el recorregut que va des de la zona de discoteques fins a l'estació de tren. Aquesta situació no és nova i es va repetint en episodis des de fa més d’un any. Fa unes setmanes, però, els barris d’Els Pins i de La Plantera van tornar a patir aquests vàndals. Ara han decidit actuar i han organitzat grups de patrulles veïnals per controlar- los. L’Ajuntament va confirmar ahir que hi destinen tots els efectius de la policia local i aquest febrer tornaran els controls dels Mossos a l’estació de tren amb una unitat antidisturbis de reforç.

L’últim episodi greu va tenir lloc a finals de desembre. Entre altres, una trentena de vehicles van aparèixer amb els retrovisors trencats. Des de llavors, els veïns es van organitzar iniciant patrulles nocturnes que ja han sortit els dos últims caps de setmana (i demà hi tornaran). Un d’aquests veïns, que prefereix mantenir-se en l’anonimat, va explicar ahir a Diari de Girona que surten la nit de dissabte a diumenge, de les 5:30 a les 7 de la matinada. Primer eren 4 persones, el segon cap de setmana 7 i demà esperen ser-ne 9. Quan patrullen se separen en dos grups i es comuniquen amb walkie-talkies.

Segons relata aquest veí, abans d’iniciar la ronda avisen a la policia local perquè en tingui coneixement. La seva intenció no és enfrontar- se als joves incívics sinó posar més ulls i vigilar on les patrulles policials no arriben. En cas de veure alguna bretolada, la consigna és avisar la policia i, si fos necessari i es pot, retenir l’individu.

«Pensen que som secretes»

De moment no han hagut d’actuar, però admeten que la seva presència és molt dissuasiva. «Anem tapats i amb gorres, en part perquè fa fred, però quan passem i ens veuen es pensen que som de la policia secreta, afluixen i segueixen endavant, mirant si els seguim», va continuar explicant aquest veí.

Per aquestes patrulles dels veïns, l’ideal seria que durant tot l’any hi hagués una major presència policial i que el seu objectiu no és anar contra els joves que surten de festa, sinó «extingir» aquests vàndals en concret que es dediquen a provocar destrosses.

Les bretolades tenen lloc en el recorregut de la zona d’oci a l’estació de tren, sobretot a la tornada. Per aquest veí, no només van a una de les grans discoteques de la zona, sinó en locals adjacents.

Servei d’autobús a l’estació

Precisament, aquesta gran discoteca ha posat en marxa un servei d’autobús per traslladar els joves de camí a l’estació. Segons va explicar ahir l’alcalde, Josep Marigó, el passat cap de setmana van portar 270 persones. En part gràcies a això, manté, no hi ha hagut incidents en aquests últims caps de setmana.

Els veïns d’aquestes zones es van reunir també amb ICV-EUiA, que van traslladar les seves preocupacions a l’equip de govern. L’Ajuntament ha mantingut reunions amb els cossos policials i, segons va avançar Marigó, Blanes posa tots els efectius de la policia local.

A més, aquest febrer està previst que els Mossos tornin a fer els operatius «Via» de control i escorcolls a l’estació de tren. A més, això comportarà tenir una unitat Brimo, amb vuit antidisturbis, que estaran per la zona. La intenció és veure si es rebaixa i controla tensió. Els veïns però, demanen més policia tot l’any i no només un mes. «I després què?», es preguntava el veí. Per solucionar el problema també es col·laborarà amb altres municipis (Sils també pateix aquesta violència i Lloret l’ha viscut) per atacar el problema en l’«origen» de procedència d’aquests individus i impedir «als que vénen a fer mal i a cometre fets delictius».

Recomanacions de l’alcalde

Sobre les patrulles veïnals, l’alcalde va assegurar que «els entenc» perquè «estan preocupats». «La meva recomanació és que ho evitin » però «si volen ser-hi, que estiguin allunyats i quan vegin alguna situació avisin a la policia», va dir i també que «no s’hi enfrontin».