Blanes va començar ahir al matí les obres per millorar diversos punts del municipi, tant pel que fa a la pavimentació de carrers en la seva totalitat, com per dur a terme la reducció de barreres arquitectòniques. La previsió és finalitzar els treballs a finals del pròxim mes d'abril i s'han destinat dos equips per asfaltar, i un altre equip per a les feines que serviran per millorar l'accessibilitat dels vianants.

Segons va informar ahir l'Ajuntament, els primers treballs han començat al carrer Mercè Rodoreda, al barri d'Els Pins, en plena zona turística. Durant aquests primers dies, les tasques seguiran en tota aquesta zona de S'Abanell i Francesc Macià, mentre que la previsió és que en unes dues setmanes la feina es concentri al Passeig de la marina, Plaça Catalunya i carrer Esperança. D'aquesta manera, la intenció és anar cobrint en tots els carrers i zones d'arreu del municipi on s'ha previst actuar en aquesta campanya. La feina per fases s'ha planificat de manera coordinada amb la Policia Local de Blanes.

En concret, l'Ajuntament de Blanes farà una inversió valorada en 832.295,25 euros que incidirà en diversos carrers de la vila. Feia tres anys que no s'havia dut a terme cap campanya intensiva d'asfaltatge al municipi. Els treballs de pavimentació abastaran una superfície total de 21.466 metres quadrats (m2). En un inici, la previsió era començar les obres al desembre però en haver de fer-se les actes de replanteig, es va anar endarrerint, decidint finalment que començarien als febrer, segons l'Ajuntament, i acabarien a l'abril, un mes abans de les eleccions.

Els treballs que es faran els tres pròxims mesos formen part d'un projecte global de prop de dos milions d'euros: 1.938.689,81 euros, que inclouen tant pavimentació com eliminació de barreres arquitectòniques. D'aquest total, l'Ajuntament destina 619.767,81 euros per fer la primera fase del projecte, que inclou els vials i trams de carrers que s'han prioritzat en funció dels què presenten més mal estat, o bé perquè hi passa un major volum de vehicles.

Un total de set empreses van concórrer al concurs, que finalment es va adjudicar a una UTE (Unió Temporal d'Empreses) formada per Aglomerats Girona i AMSA. A l'hora de triar l'adjudicatari, va prevaler l'empresa que va presentar el compromís de fer el nombre més elevat de vials -tant de pavimentació com d'eliminació de barreres arquitectòniques- pel mateix import de sortida. A més, a banda dels vials que era obligatori fer amb el preu de sortida del concurs, la UTE guanyadora també actuarà en una sèrie de carrers per valor de 212.527,44 euros, de manera que la inversió total estarà valorada en 832.295,25 euros.

Tres grans eixos d'actuació

Una de les principals millores es notaran a la major part del recorregut de l'avinguda d'Europa, un dels vials més destacats i gairebé la principal via d'entrada a la vila i el que connecta més ràpida mb el centre i les platges. La segona actuació destacada té a veure amb la posada en marxa del nou edifici de l'Escola Sa Forcanera, que es preveu acabar en pocs mesos. Així, es pavimentarà l'accés des de l'Avinguda de la Pau i la seva connexió amb la Plaça Onze de Setembre.

El tercer gruix d'actuacions són les que milloraran l'accessibilitat dels vianants. Dels 832.295,25 euros, un 20% es destinaran a la reducció de barreres arquitectòniques. S'han buscat circuits lògics que siguin més concorreguts per les persones afectades i es vol reforçar el màxim nombre possible d'enllaços en la zona turística.