Els lladres violents que van atemorir la Selva durant el 2012 es passaran més d'una dècada de retir forçós a la presó després que l'Audiència Provincial de Girona hagi confirmat íntegrament la sentència del Jutjat Penal número 1 de Girona que condemnava a 12 anys de reclusió a César Augusto Osorio Arguijo i a Hernán Felipe Hernández per assaltar vivendes a Vilobí d'Onyar, Sant Feliu de Buixalleu i Sils.

L'advocat defensor dels delinqüents va recórrer la sentència argumentant que s'havia vulnerat la presumpció d'innocència dels seus clients, qüestionant la valoració de les proves presentades durant la celebració el judici i exposant que la roda de reconeixement efectuada en seu policial estava teledirigida per incriminar els ara condemnats però la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona ha desestimat tots els motius del recurs.

El tribunal considera que la jutgessa va ser impecable en la seva valoració dels fets fins a tal punt que es podia obviar la declaració efectuada per la testimoni protegit durant la vista. Persona, aquesta darrera, contra la que també s'han obert diligències -vegin peça adjunta-.

La confirmació de la sentència deixa clar que a César Augusto Osorio Arguijo va estar present en tots els robatoris comesos entre el 18 de gener i el 29 de desembre de 2012 perquè les víctimes el van reconèixer en totes les rodes i ell mateix va admetre haver venut monedes robades en un dels assalts i el dia que va ser detingut se li va trobar la pistola utilitzada en cada robatori.

Tres quarts del mateix passa amb l'altre implicat, Hernán Felipe Hernández, a qui les últimes víctimes el van reconèixer perquè anava a cara descoberta i la seva parella -la testimoni protegit- el va implicar quan ho va confessar tot a la policia.

La sentència també confirma l'absolució d'Epifanio Manuel Díaz Peña.

Els robatoris

El 18 d'abril de 2012 els lladres van assaltar una dona a Vilobí d'Onyar a punta de ganivet. La van lligar, li van posar un drap a la boca i li van robar joies i aparells electrònics.

El mes següent van agredir tota una família a Sant Feliu de Buixalleu. Al pare el van estabornir, a la mare la van ferir i després de lligar-los els van robar.

El 29 de desembre van amenaçar una dona a Sils amb una pistola i per intimidar-la van destrossar-li el mobiliari al temps que li reclamaven que l'endemà els entregués diners.