L'Audiència de Girona ha deixat en llibertat sota una fiança de 10.000 euros la tarotista detinguda pel crim del bidó de Lloret de Mar. El jutjat d'instrucció 4 de Blanes va enviar a presó per assassinat Norma Beatriz Kuike, detinguda a l'Argentina el juny del 2013 i extradida al país a finals de gener. Ara, l'Audiència ha admès el recurs de la defensa perquè considera que els indicis que hi ha contra la detinguda són "de limitada eficàcia incriminatòria". Tot i això, per evitar que fugi, li ha retirat el passaport i l'obliga a comparèixer al jutjat cada dilluns. La víctima va aparèixer enterrada en un bidó ple de ciment nou anys després que els seus familiars denunciessin que havia desaparegut.

La víctima va aparèixer enterrada en un bidó ple de ciment en una parcel·la de Lloret de Mar el juny del 2013 i la policia va detenir Norma Beatriz Kuike al seu país d'origen, l'Argentina, pocs dies després, el 14 de juny. No la van extradir fins el mes passat. En relació al cas, també van detenir, empresonar i posteriorment van deixar en llibertat Josep Maria Tarragüell, que ha reconegut que es va desfer del cadàver per ordre de Kuike i el va enterrar en una finca de la seva propietat.

Després de passar a disposició judicial, el Jutjat d'instrucció número 4 de Blanes no es va creure la seva versió de la tarotista i va ordenar el seu ingrés a presó per un delicte d'assassinat. La defensa de Kuike va recórrer la decisió del jutjat i ara l'Audiència de Girona ha estimat el recurs i ha ordenat que la deixin en llibertat sota fiança.

La secció quarta de l'Audiència de Girona ha argumentat que la investigació ja fa molts mesos que dura però no ha pogut "confirmar, ratificar o enfortir els indicis" que existeixen contra Kuike. "Ateses la limitada eficàcia incriminatòria dels indicis, el transcurs d'un amplíssim lapse temporal i les escasses perspectives que les diligències pendents de practicar permetin confirmar la participació de la detinguda en el delicte d'homicidi o assassinat, la sala entén necessari i procedent acordar la seva llibertat provisional", conclou l'Audiència en la interlocutòria.

Kuike ja ha abonat els 10.000 euros de fiança i l'han deixat en llibertat. Tot i això, li han retirat el passaport per evitar que pugui fugir i l'obliguen a comparèixer davant del Jutjat d'instrucció 4 de Blanes cada dilluns per comprovar que continua estant localitzable al país.

Autòpsia poc concloent

L'Audiència de Girona ressalta que tot i que hi ha les trucades anònimes, la declaració de Tarragüell que situa Kuike al lloc dels fets i que es va trobar la víctima en un bidó enterrada, no hi ha indicis concloents perquè, per exemple, l'autòpsia no ha pogut determinar la causa de la mort d'Ana María Martos. "Ha permès excloure que ens trobem davant una mort violenta per arma blanca, arma de foc, traumatismes contundents, cremades, explosió, precipitació o atropellament, però des del punt de vista estrictament científic no poden descartar-se ni el suïcidi, ni la mort natural o accidental", recull la interlocutòria.

A més, apunta que "el silenci o coartada inversemblant" de la imputada no és un indici racional de criminalitat. En el pas a disposició judicial, Kuike va assegurar que quan estava a casa de Tarragüell juntament amb Martos va anar al lavabo. Quan va tornar a baixar al cotxe on era la víctima, va explicar que va veure que Martos s'havia clavat una xeringa al pit. Llavors, li va entrar el pànic i va marxar d'allà. Norma Beatriz Kuike diu que no va avisar cap ambulància ni la policia perquè estava enfadada perquè no havia estat a temps de salvar la vida a la seva amiga que, segons ella, feia temps que tenia tendències suïcides.

Temps després, diu que li va preguntar a Tarraguell què havia passat amb Martos i que ell li va dir que l'havia ficat dins "un barril" i l'havia enterrat. Ella, diu, no s'ho va creure perquè Tarraguell és "bona persona" i, per això, va pensar que la dona s'havia recuperat, que estava viva i la va intentar trucar en diverses ocasions, però no li va agafar mai el telèfon.

Desapareguda durant anys

L'última senyal de vida que hi havia d'Ana Maria Martos abans que la seva família denunciés la seva desaparició va ser el 18 de gener del 2004 a Sant Feliu de Llobregat, d'on era ella. Van passar nou anys sense notícies seves fins que el juny del 2013 la policia va trobar les seves restes, entaforades dins un bidó ple de ciment i enterrada en una finca de Lloret de Mar.

Un parell de trucades anònimes a una associació de familiars de persones que busquen desapareguts van posar la policia espanyola sobre la pista dels sospitosos de la mort de Martos.