L'Ajuntament de Blanes ha bloquejat el pagament de la factura del mes de desembre a Nora, l'empresa mixta de neteja participada en un 50% pel Consell Comarcal, un 10% l'Ajuntament de Blanes i un 40% per l'empresa privada Cespa.

El petit conflicte entre Blanes i el Consell rau en què el 2014 Nora va tancar amb un benefici d'uns 250.000 euros. El Consell vol repartir els guanys amb inversions o millores del servei de forma proporcional entre els 24 dels 26 municipis de la comarca on presta servei. Blanes no està d'acord amb les proporcions i creu que, en tenir un 10% de l'empresa i generar gairebé un 80% de l'activitat de Nora a la Selva, li correspondria una part més gran. Blanes és l'únic municipi amb participació a Nora i, si tingués pèrdues, hi hauria d'aportar un percentatge de diners.

El problema ha sorgit a l'hora de decidir què fer amb els beneficis.

L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va recordar que Nora és una empresa recentment (del 2010) i és la primera vegada que es troben en una situació com aquesta. A finals de 2014 es va regularitzar el servei i va tancar amb uns 250.000 euros de beneficis. Això es deu, segons el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, a una reserva de diners preveient que haguessin de pagar un "plus penós" als treballadors, un tema que "a Vic estava als jutjats" en cobrar (per exemple, la perillositat). Al final no s'han de pagar i els diners es van incorporar al balanç de 2014.

"Amb la factura de desembre no hi estem d'acord", va explicar Marigó. "Volem pagar el servei que ens correspon" i, "si hi ha hagut beneficis", ha de repercutir en els ajuntaments. Més que rebent diners, Blanes aposta per "millorar el servei" (punt de vista que el Consell comparteix) però "de forma proporcional a la capacitat de generar activitat", va afegir Marigó. "A Blanes és evident que, independentment que tingui el 10% de Nora, ha de repercutir més", va reblar, ja que el municipi "genera el 80% de l'activitat". "Si fóssim una empresa voldríem els diners però en aquest cas apostem perquè es millori el servei" i demanem que sigui d'acord "al 80% que generem". va dir. "Ens és fàcil saber què costa i estem molt contents amb el servei", però "demanem pagar el que correspon". Així, l'Ajuntament va bloquejar el pagament de desembre, fins que es resolgui.

Balliu: "No són les maneres"

Un acord amb el Consell que el seu president assegura que "està encarrilat" però a qui no li ha agradat gens que Blanes bloquegés la factura. "No són les maneres", va dir. De fet, Balliu va puntualitzar que el que han fet els blanencs és dir "com que me'ls deus, ja no te'ls pago" fins "que se solucioni".

En la mateixa línia que Marigó, el president del Consell va afirmar que davant l'excedent de diners "es va proposar un repartiment". "En una empresa normal es repartirien els diners", deia coincidint amb Blanes, "però volem més servei".

Així, el Consell vol millores per a tots els ajuntaments, "proporcionalment" a la part que tinguin delegada a Nora. "El que té només la recollida a selectiva, tindrà una part petita", diu Balliu, i "el que ho té tot, com Blanes", més. "Ells diuen, tenim el 10% de Nora i aportem una facturació molt grossa i volem un repartiment més afí a Blanes", va prosseguir. "Volen més un repartiment més afí a ells". Ara "hem d'arribar a un acord, està encarrilat, però no ens ha agradat que no hagin pagat", va sentenciar el president del Consell Comarcal.