Quan s'arriba a la maduresa, almenys la que cronològicament imposa la teva data de naixement, de tant en tant et vénen al cap algunes coses, algunes experiències que van resultar significatives durant la infància o la joventut. I, tot i que perdre's en exercicis de nostàlgia no acostuma a ser gaire saludable, elucubrem sobre què hauria passat si les coses haguessin anat d'una altra manera. No serveix per res, és clar: les coses són com són, han anat com han anat i, ara, la majoria ja no les podem canviar. Una de les que jo canviaria si una màquina del temps em permetés viatjar al passat, és la meva vinculació amb la música, concretament amb la formació musical i el domini d'algun instrument.

Vaig formar part primer dels dos col·lectius que, d'alguna manera, van representar el big-bang de tot plegat: l'escolania i la tuna del Col·legi Santa Maria. I tot seguit de la primera promoció de músics de la Banda i de la Cobla, on només vaig romandre dos o tres anys. Malauradament, no només per la gran quantitat de viatges i experiències extramusicals que em vaig perdre, sinó sobretot, perquè si hagués continuat ara tindria una formació i unes habilitats musicals que, encara que sigui esporàdicament, enyoro. Una formació i unes habilitats que m'haurien servit per gaudir de la música, sol o en companyia, també, de manera activa.

Aquella banda, que debutava l'any 1965 en una aula del Col·legi Santa Maria amb un arranjament de l'obertura del Tannhäuser que, si l'hagués escoltada, hauria fet recargolar Wagner dins la seva tomba compleix cinquanta anys. Això ja és un fet rellevant per si mateix. Més rellevant encara, però, és l'escola de música que va sorgir de tot plegat. Una escola que ha format (i segueix formant) a centenars i centenars de músics que han nodrit (i segueix nodrint) a bastament i arreu del món, formacions musicals professionals i amateurs de tots el estils.

Per tot plegat, penso, que el lema que la gent de l'associació que organitza els actes d'aquest cinquanta aniversari no podia esser més ben trobat i precís: Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria: 50 anys formant músics.

Per molts anys!