Quan falten menys de tres mesos per a les eleccions municipals del 24 de maig, l'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem (CiU), ha destituït de manera fulminant el seu número 2, el primer tinent d'alcalde, Josep Borrell, i li ha retirat totes les competències. Així ho va comunicar Guillem ahir a l'equip de govern en una reunió, al·legant falta de "confiança i lleialtat" en saber que la seva mà dreta es presentarà a les eleccions municipals amb un altre partit. I no un qualsevol, sinó Unió Municipal, un nou partit amb gent d'Unió Democràtica i independents. Un fet que deixarà a Vilobí amb un panorama excepcional: CiU es presentarà sota una mateixa llista, però segurament sense membres d'Unió, que seran a l'altre partit.

L'anunci el feia ahir la mateixa alcaldessa. En un comunicat emès pel seu equip, van informar que Guillem havia decidit "retirar les competències del fins ara regidor i primer tinent d'alcalde, Josep Borrell i Mató. Aquesta decisió s'ha pres després de la reunió" de l'alcaldessa "amb els membres de l'equip de govern" i "davant la iniciativa que ha fet públic Josep Borrell i Mató de presentar-se a les eleccions per un altre partit". L'alcaldessa va dir que "no tinc arguments per mantenir-lo dins del govern municipal. Ha perdut la meva confiança per la falta de lleialtat mostrada i de coherència professional". "Hagués estat més fàcil mantenir-lo fins després de les eleccions" però ho ha fet per ser "fidel als votants que han donat la seva confiança votant el programa que havia presentat CiU en les eleccions del 2011", va assegurar.

Guillem va prosseguir que la decisió "m'ha costat" perquè "li he tingut molta confiança, però no li hauria d'haver dipositat. Em toca fer-ho [cessar Borell] perquè és una deslleialtat total", va reblar.

Josep Borell tenia les àrees de Benestar Social, Joventut i Fires i Festes. El nou primer tinent d'alcalde serà el fins ara número 3, Joan Viñolas, que es quedarà amb Fires i Festes. La regidora Mercè Sais es quedarà amb Joventut i Salvador Martí amb Benestar Social.

Per la seva part, Borell va assegurar ahir que encara no li han comunicat res "oficialment" i que respecta la "potestat de l'alcaldessa" per cessar-lo. Preguntat per si passarà al grup de no adscrits o si renunciarà a l'acta de regidor, va afegir que en tot cas, encara "he de valorar què faré" a partir d'ara.

Escissió a Convergència i Unió

Les relacions entre Convergència i Unió a Vilobí són gairebé inexistents. A l'equip de govern no hi ha ningú d'Unió i el 2011 el primer representant anava gairebé al final de la llista. Un d'ells era Gerard Saus, president de la secció local d'Unió a Vilobí. Els desacords per la nova llista de les pròximes eleccions van derivar en l'escissió dels d'Unió. Així, amb gent vinculada a Unió i amb un grup d'independents a títol individual, van crear Unió Municipal (UM). La coalició de CiU quedava doncs escindida deixant una panorama inèdit: Guillem encapçalarà la llista sota les sigles de CiU, però sense ningú d'Unió (que anirien al nou partit amb els independents). Això es deu a què, oficialment des de les direccions de Convergència i Unió, no han donat per trencat el pacte.

Segons l'alcaldessa, aquest any no tenia previst situar Borell com a número 2 a la llista. A més, va dir que el fins ara primer tinent d'alcalde serà el candidat d'UM. El nou partit havia iniciat al febrer el procés de primàries amb una votació oberta a tots els ciutadans de Vilobí per escollir els membres de la llista. Fonts d'aquesta formació van assegurar ahir que, després de les votacions, la llista encara no està tancada, a l'espera de la decisió d'alguns dels possibles integrants.