L´abril de l´any passat, un centenar de voluntaris van participar en la primera Jornada de Recuperació de la Memòria Històrica a Blanes, un dia on durant prop de set hores van netejar, buidar de runes i de deixalles els interiors dels búnquers i de diferents estructures de la Guerra Civil espanyola. Ho feien després que en el ple municipal del febrer de 2014 s´aprovés una moció d´ICV-EUiA per catalogar els búnquers com a Bé Cultural d´Interès Local. L´organització de la jornada va anar a càrrec dels Joves d´Esquerra Verda, amb la col·laboració d´Alternativa Jove. Ahir van presentar la segona Jornada que serà el dissabte 11 d´abril.

En roda de premsa, van criticar que l´àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament de Blanes no els ha volgut deixar les eines de la Brigada Municipal (que no treballa en dissabte) per poder fer la neteja. I ja serà la segona vegada perquè l´any passat tampoc van tenir la col·laboració d´aquesta àrea i les van aconseguir de particulars. Enguany, han aconseguit que l´àrea de Medi Ambient de l´Ajuntament veí de Palafolls els faciliti les eines, juntament amb pagesos, constructors i la propietat dels terrenys.

Tot i aprovar l´any passat la moció (amb l´única abstenció de CiU), els organitzadors van dir que «ens sentim desplaçats per una part de l´Ajuntament», va explicar el regidor d´ICV-EUiA, Víctor Catalan, durant la presentació al costat d´Eloi Espósito, coordinador Nacional d´Alternativa Jove. «Cada any tenim més traves», va prosseguir Catalan, «no és normal que s´hagin negat a deixar-nos les eines i hàgim d´anar a Palafolls i amb els particulars, sense els quals no seria possible», va dir Catalan.

El regidor va recordar que la neteja per recuperar els búnquers «és una feina que hauria de fer l´Ajuntament, per recuperar el patrimoni» però «no ens deixen ni les eines», insistia. A més, també han demanat contenidors on deixar la brutícia (que depenen de l´empresa Nora), «i de moment la resposta és negativa», es van queixar.

Tot i això, van agrair que l´àrea d´Urbanisme de l´Ajuntament de Blanes sí que ha col·laborat amb els permisos per usar un terreny afectat i la gestió de l´autorització amb els propietaris de la zona.

Per la seva part, Espósito va explicar el funcionament de la pròxima jornada de l´11 d´abril. Actualment es troben en procés per trobar voluntaris que vulguin col·laborar (s´han d´inscriure a http://laguerracivilablanes.blogspot.com).

La jornada de recuperació dels búnquers serà de les deu del matí a les sis de la tarda en un bloc de dues hores i mitja al matí, i dues més a la tarda, per netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, netejar els creixements vegetals a l´interior, i les pintades, «moltes d´elles racistes i feixistes», per completar l'obertura del segon ramal d'un búnquer i passadís sota el bosc de més de 30 metres, després que en la primera jornada quedessin obertes dues entrades. A més, es treballarà en l'obertura d'un dels nius de metralladora que dóna a la penya sobre el barri de La Plantera, van afegir.

Entre el bloc de matí i tarda, hi haurà un dinar i la presentació del llibre biogràfic sobre Sebastià Piera «El Soldat de Pandora», a càrrec de Miguel Díaz. Les jornades busquen recuperar el patrimoni i la memòria i preservar el simbolisme de les construccions. La intenció és acabar fent un itinerari que ressegueixi els vestigis i fets més destacats de la Guerra Civil a Blanes.