Una campanya a través d'internet per demanar que s'habiliti una zona per a gossos a la platja de la punta de la Tordera de Blanes ja ha reunit gairebé dos milers de signatures de ciutadans a favor d'aquesta proposta. La iniciativa, engegada per l'usuari/a "Rosa de Salut", té lloc a través de la plataforma Change.org i va dirigida a l'Ajuntament de Blanes i, més en concret, a l'alcalde, Josep Marigó.

En concret, la petició argumenta que "som molts els usuaris que tenim gos i que ens agrada gaudir de la seva companyia. La platja de la Punta de la Tordera és una platja apartada, no massificada i de caràcter liberal. Per aquests motius moltes persones anem allà amb els nostres amics peluts, exposant-nos a multes o sancions". Així, "demanem que s'habiliti per gossos la part més propera a les roques, apartada del càmping per tal que aquests no puguin molestar els estiuejants".

A més, recorden que "Blanes és una ciutat turística, i molts turistes d'origen principalment francès i alemany (que moltes vegades viatgen amb les seves mascotes) estan descontents per no poder portar els seus gossos enlloc", sentencien.

Les signatures van en augment a cada dia que passa i, per exemple, ahir ja havien arribat a 1.995 firmes, amb l'objectiu d'arribar a 2.500 adhesions (tot i que aquesta xifrà màxima es pot ampliar).

La proposta té lloc precisament uns mesos després que el ple municipal aprovés una moció presentada pel grup d'ICV-EUA el passat gener que demanava adaptar o crear espais públics per a l'ús compartit per persones i animals de companyia. La proposta es va aprovar per unanimitat dels grups.

Segons l'acord adoptat al gener, s'haurà de crear una comissió que estarà formada per representants dels diferents partits polítics amb representació municipal, tècnics d'Urbanisme, veïns i col·lectius interessats. L'objectiu de la comissió serà acordar les ubicacions més idònies dels espais així com elaborar un decàleg de normes d'ús que s'incorpori a l'ordenança reguladora de tinença d'animals.

En concret, la intenció que se'n desprenia d'aquesta moció és crear dos tipus d'espais. Per un costat, adaptar parcialment espais públics per a l'ús compartit per persones i animals, els anomenats "pipi-can" amb un mínim de superfície en diversos barris o zones de Blanes. D'altra banda, es crearien dos parcs exclusius per a gossos, un en una zona dins el nucli urbà, amb un horari restringit, i l'altre en una zona perifèrica. Aquests espais tindrien una tanca, unes portes d'accés, fonts d'aigua per a gossos i persones i contenidors específics. La moció també demanava establir, si és necessari, acords amb els propietaris dels solars i iniciar una campanya d'informació.

Tot i això, la moció aprovada no especificava que s'hagués de crear un espai a la platja, i es deixava com una proposta a debatre.

La resposta de l'Ajuntament

En aquest sentit, l'Ajuntament va assegurar ahir que habilitar un espai a la platja és una opció possible que cal estudiar però que no és fàcil. Segons el primer tinent d'alcalde, Nicolás Laguna, en primer lloc caldrà demanar permís a Costes de l'Estat i, després crear un reglament, sobretot en l'àmbit sanitari, de neteja i manteniment. Laguna va prosseguir que l'actual govern ja havia fins i tot reservat una partida pressupostària però que al final no va prosperar perquè no era prioritari. La ubicació a la platja, igual que en un parc, estaven entre les possibilitats, i admet que s'ha de poder parlar "de tot" i que dependrà del futur govern.