El ple de Blanes preveu aprovar avui diferents acords davant l'increment de l'incivisme al voltant de les zones d'oci nocturn dels Pins i de La Plantera. La possibilitat de reduir els horaris de tancament dels locals, o la petició a l'Estat perquè Blanes pugui aplicar una taxa als establiments per cobrir despeses extraordinàries com la seguretat o la neteja, entre altres, ha topat amb l'oposició frontal de la Federació catalana d'activitats recreatives musicals (Fecasarm).

En resposta a la notícia del ple avançada ahir per Diari de Girona, el secretari general de la Fescasarm, Joaquim Boadas, va assegurar que l'incivisme "és un problema que provoca gent que no són ni clients del local". "No se'ns pot criminalitzar, ni es pot criminalitzar, a tots els que surten de festa i es comporten correctament, que són el 99,9%", va prosseguir. "Evidentment hi ha un 0,1% de brètols" i, de fet, "acostumen a ser els usuaris que ja no deixem entrar. Són gent violenta que provoquen disturbis", va assegurar Boadas.

Al parer seu, "el que s'ha de fer és invertir en prevenció i conscienciació", un treball, va advertir, que "no és d'un, dos o tres caps de setmana, sinó d'anys de feina" i les administracions públiques "cada vegada inverteixen menys en conscienciació i civisme. No m'estranya que els resultats [de l'incivisme] vagin a l'alça", va afegir. "Els locals no poden dur a terme una campanya en l'àmbit individual, sinó conjuntament amb l'administració pública" perquè "els locals poca cosa poden fer a la via pública", va reblar el secretari general.

El Pacte per la Convivència

En aquest sentit, Boadas va retreure a l'Ajuntament que "Blanes es va adherir al Pacte per la Convivència Nocturna" però no han demanat cap reunió per tractar la problemàtica als Pins i La Plantera. "Que la posin en pràctica, hi ha tres parts importants implicades, l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica, la Fecasarm, l'Ajuntament de Blanes". "Quan hi ha un problema que afecta uns veïns i zona puntual i d'oci, es convoca una taula de negociació per pactar acords i mesures". Per això, va dir, "crec que abans d'adoptar mesura restrictives de drets s'hauria de convocar la taula i posar el problema sobre la taula i buscar solucions".

La possible reducció horària dels locals que l'Ajuntament podria aplicar als locals és, per la Fecasarm, un "error greu". "Quan hi ha 500 o 600 persones dins un local, no molesten, però si els fas fora abans d'hora, hi haurà més gent fora que dins, i hi haurà més problemes, més "botellón", discomòbils o gent deambulant pel carrer", "per tant es produirà l'efecte contrari al desitjat", va valor Boadas.

Sobre la petició que faria Blanes a l'Estat per aplicar una taxa als locals per cobrir les despeses extraordinàries de seguretat o neteja, la Fecasarm va recordar que l'Estat ja els va pujar l'IVA del 8 al 21%.

Les noves taxes als locals

"Estem ofegats amb això des del 2012. Només faltaria que paguéssim taxes perquè l'administració faci la feina que te l'obligació de fer", va assegurar el secretari general, el qual va proposar que "part de l'IVA que paguem l'inverteixin en tasques o companyes de conscienciació, veuràs com canviarà la pel·lícula.", va afegir.

Proposen insal·lar càmeres

Finalment, Boadas va llançar una altra proposta. "Posar càmeres" de videovigilància en les zones conflictives. "Es demana a la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància" com a "Salou on s'han instal·lat de comú acord". Boadas va insistir que per a Blanes "és una opció". "Es demana i s'instal·len, i el que la faci que la pagui", va sentenciar, "però segurament no seran els clients del local sinó els que beuen pel carrer, que són els que ens fan perdre prestigi".