S'autodefinien d'esquerres i independentistes radicals els membres de la primera Candidatura Unitària i Popular d'Arbúcies (CUP-CUPA) que va estar marcada per un fort activisme social i polític, amiga del comandant Daniel Ortega, tres vegades president de Nicaragua i unit des de 1963 al FSLN (Front Sandinista d'Alliberament Nacional). Tan estreta era la relació que fins i tot en una visita que va fer a Catalunya es va traslladar fins a Arbúcies amb el seu seguici per saludar als seus afins de l'Ajuntament governat per la CUPA que va decidir donar el nom de passeig de Palacagüina al vial d'accés al nucli urbà, amb motiu de l'agermanament amb aquella ciutat centreamericana. Decisió que no va caure gens bé als pocs domiciliats a la zona, principalment a un taller mecànic i una planta embotelladora d'una coneguda marca d'aigua mineral per l'obligació de fer constar en les seves etiquetes una adreça tan allunyada del Montseny.

L'embrió d'aquest partit va ser la delegació local creada l'any 1976 de l'Assemblea Democràtica de Catalunya, el lema reivindicatiu de la qual era Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia. L'any 1978 es va dissoldre per fundar la CUPA per presentar-se a les primeres eleccions municipals de la recuperada democràcia, amb algun dels seus membres més destacats i uns altres del PSC, CDC, PSUC, UGT i CCOO. Va guanyar per majoria absoluta en els comicis celebrats el 3 d'abril de 1979, vanagloriant-se de separatista i independentista quan aquesta tendència ideològica en aquells anys era mirada de reüll i alguns contraris la consideraven fora del normal. I més quan el mític alcalde, Jaume Soler, acabava els seus discursos al crit de Visca Catalunya Lliure. Abans era un rara vis, ara la CUP és sovint notícia per la seva presència al Parlament.

Aquesta història que fora d'Arbúcies per a molts és desconeguda, principalment per a les noves generacions, posa en evidència que la CUP va néixer i es va criar als peus del Montseny i des d'aquí s'ha estès arreu del territori català. No obstant això, com ha succeït en altres partits, després d'una forta pujada hi ha una pronunciada baixada perquè mentre va governar amb majoria absoluta 24 anys consecutius, ara per primera vegada no es presenta a les properes eleccions municipals "per falta d'una militància forta, tant en nombre com en implicació, que desgraciadament ara no es donen en la nostra organització". No obstant això, "la CUPA-CUP seguirà defensant els valors de participació ciutadana, solidaritat, sostenibilitat, compromís nacional i social, feminisme, unitat popular i la defensa dels drets de la classe treballadora". Això diu el comunicat repartit per tota la població.

Primer referèndum espanyol

Quan actualment un referèndum es prohibeix a Catalunya, mentre governava la CUPA-CUP el setmanari El Món escrit en català des de l'any 1981 al 1988, va publicar l'11 d'abril de 1986 el següent: "El municipi d'Arbúcies (la Selva) amb el referèndum del dia 6 s'ha convertit al primer poble de l'Estat espanyol que se serveix d'aquest mètode, recentment legislat, per solucionar un problema que afecta els veïns del centre de la vila per eixamplar un carrer massa estret per a la vida moderna". Davant l'insòlit fet, al dia següent de les votacions i a l'espai de Catalunya Ràdio El matí de Josep Cuní, aquest periodista va entrevistar en directe l'alcalde, Jaume Soler.