La concessió al juny de 2013 del servei de menjador escolar del Consell Comarcal de la Selva a l´empresa Eurest Colectividades SL (sota la marca comercial Scolarest) era molt més que un afer comarcal. La pasterada es supervisava des de més amunt, i en pot donar compte la consellera d´Ensenyament, Irene Rigau (CiU), que és el segon alt càrrec polític de la Generalitat que apareix en les escoltes telefòniques del cas Manga. El primer és el conseller d´Empresa, Felip Puig (CiU), qualificat pel Servei de Vigilància Duanera com un «aconseguidor» de contractes públics per a l´empresa GRS Arc Local -origen de la investigació.

Respecte a la consellera, el Servei de Vigilància Duanera té documentat i enregistrat com el 18 de setembre de 2012, en plena crisi entre l´Ampa de Vilobí d´Onyar i el Consell Comarcal per la gestió del servei de menjador escolar, manava pressa a l´aleshores president de l´ens comarcal, Robert Fauria (CiU) per tal que solucionés el problema, sota amenaça de retirar-li la competència i tornar-la al Departament d´Ensenyament, cosa que va fer tres dies després amb Vilobí.

Les dades i les proves de què disposa la policia tributària li fan sospitar que la consellera podia estar al corrent de les irregularitats en l´adjudicació del concurs a Eurest. En especial, perquè hi ha un moment en la conversa telefònica on Fauria li demana suport en el sentit que la concessió del contracte no es fragmentés en lots, com acostuma a suggerir el Departament, perquè «hi ha interessos d´empreses». Rigau li recorda al president comarcal que la seva conselleria ja ha dit «que no hi ha d´haver diversitat de proveïdors» i que, del concurs, en tot cas només podran dir que «compleix amb els preus i que l´expedient de concessió és correcte». No obstant, els investigadors conclouen que «amb les dades i les proves disponibles» no és suficient per «sostenir una imputació penal».

L´assumpte dels menjadors preocupava la consellera doblement: no volia que la ciutadania pogués interpretar que la gestió per part del Consell Comarcal encaria el servei i pretenia evitar que el cas arribés sense resoldre´s al debat de Política General -fixat una setmana després de la conversa amb Fauria- perquè ningú pogués retreure-li al President de la Generalitat, Artur Mas, problemes amb les beques menjador i menyspreu cap a les AMPA.

El Departament d´Ensenyament va emetre ahir, després que Diari de Girona publiqués que els agents duaners veien provat com el concurs del servei de menjadors es va fer a mida per a Eurest, un comunicat assegurant que els darrers tres cursos escolars ha reduït el cànon de despeses de gestió que cobren els consells comarcals pels menjadors escolars del 5 per cent al 3,5 per cent. «D´aquesta manera, els diners s´han pogut destinar a més ajuts i beques per a alumnes que ho necessiten», apunta el comunicat.

La consellera s´ha volgut desvincular del presumpte concurs fraudulent del Consell Comarcal de la Selva indicant que la seva recomanació va ser que la licitació «es fragmentés en lots per poder atendre millor les demandes específiques de les escoles».

La qüestió de Vilobí

Va ser el conflicte al menjador escolar de Vilobí d´Onyar durant l´inici de curs 2012-2013 el que va motivar que Rigau truqués Fauria perquè frenés la dimensió que estava agafant l´assumpte -els nens menjaven fora del recinte escolar-, que amenaçava de desbordar-se. La impossibiliat d´arribar a un acord amb els pares per part de la conselleria i els seus serveis territorials va fer que Ensenyament demanés «al consell que renunciés a la gestió d´aquest menjador, i que l´assumissin els serveis territorials de Girona». Actualment l´empresa que gestiona el concurs és Vilanova «i ja s´ha fet pública la nova oferta concursal», esmenta el comunicat de la conselleria.