L'Ajuntament de Caldes ha comprat el paratge de Sant Maurici, a excepció de la casa i una franja de terreny del davant per accedir a l'edifici. Així, un dels paratges més emblemàtics de Caldes passa a ser municipal com a espai de lleure i culte i permetrà conservar el seu patrimoni històric i geològic.

Divendres es va signar l'acord entre l'alcalde, Salvador Balliu i el propietari, Lluís Quer, culminant un llarg procés de negociacions. El preu ha estat de 300.000 euros que el consistori va obtenir amb la venda el 2014 d'una parcel·la municipal al golf que el PGA va adquirir per 1.313.528 euros.

L'acord contempla que l'Ajuntament serà propietari de tot l'espai excepte la casa. Són 17.644,23 metres quadrats que inclouen l'ermita del segle XIX, les restes de la capella anterior, les restes del castell de Malavella (amb primeres referències escrites el 1052), els entorns dels tres edificis, el porxo, les esplanades de davant de la casa i de davant de l'ermita, la gran esplanada que hi ha a l'esquerra del camí d'accés a Sant Maurici i una part de terreny a l'altre cantó del camí. L'entorn té un alt interès històric, patrimonial, paisatgístic, natural i geològic, ja que l'espai està sobre un volcà del qual es poden veure encara les afloracions.

Segons Balliu, "ha estat una compra complicada, des de l'Ajuntament hi hem estat molts anys al darrere treballant-hi per aconseguir-ho i al final podem dir que el paratge de Sant Maurici serà per tota la vida de Caldes", va afirmar.

La propietat municipal garantirà, d'entrada, la celebració del tradicional Aplec de Sant Maurici en honor al sant, que se celebra cada 22 de setembre, dia festiu a Caldes. Segons va recordar l'Ajuntament, el 2011 va ser motiu de controvèrsia, ja que els masovers de la casa, membres de l'Associació ADK (Associació per a la Defensa de la Kultura) van posar entrebancs a la celebració de l'acte.

Sobre les accions de promoció i conservació a realitzar, l'alcalde es va mostrar prudent però va apuntar que seria interessant revitalitzar l'espai que ha quedat en desús fora de la data de l'Aplec, de la caminada que s'organitza l'últim dia de la Festa de la Malavella (finals d'abril) i de la Marxa popular a Sant Maurici que se celebra la setmana abans de la Festa Major (a l'agost) i de visites esporàdiques. Una possible idea és habilitar una zona de barbacoes perquè l'espai recuperi l'afluència de persones.

El paratge ha patit força vicissituds arran de la desamortització de Mendizábal el 1841. Els terrenys, que eren de l'Església, es van posar a subhasta el 1843 i es van adjudicar a 4 veïns de Caldes que van passar a ser 15 propietaris al cap de 4 anys. Es va comprar la finca davant de notari i amb la voluntat de garantir el culte en el santuari a Sant Maurici i descartant que se'n pogués treure altre profit. Es van succeir confrontacions al llarg del temps entre els propietaris, ja que la finca era indivisa. Això implicava que la finca no es podia vendre ni fer-hi actuacions sense el consentiment de totes les parts. Finalment, la finca va ser comprada sencera per Lluís Quer que després va desistir de la idea inicial de fer un restaurant a la casa. El 2005 es va crear l'Associació Amics de Sant Maurici, que aglutinava una trentena d'entitats del municipi, arran del procés de degradació del paratge i davant els rumors de possibles vendes de la finca.

Sense un Pla Especial

Encara queda pendent el Pla Especial del Paratge de Sant Maurici. Al maig de 2012, el ple va aprovar una moció de la PIC que instava el consistori a enllestir-lo en mig any per definir els usos. Tots els grups hi van estar d'acord però, des de llavors, no se n'ha sabut res.