Arbúcies preveu que a finals de 2016 hi hagi 15.000 oliveres autòctones plantades en el marc d'un projecte de recuperació de l'olivera autòctona de la Vall d'Arbúcies. Els treballs de recuperació del cultiu de l'olivera "Salar d'Arbúcies" combinen la recerca amb la creació dels nous olivars, la seva promoció a nivell nacional i internacional, així com la construcció d'un trull (molí d'oli). La gestió de les 15.000 oliveres anirà a càrrec d'Oli de la Vall d'Arbúcies SL, societat creada el desembre del 2014 amb 24 socis fundadors. La iniciativa s'ha dut a terme a partir de l'inventari de les "Varietats antigues de la Vall d'Arbúcies" on es descriuen 332 varietats d'horta i fruiters, entre les que hi figura la varietat autòctona d'olivera d'Arbúcies. L'Ajuntament va encarregar l'inventari a finals de 2011.

La recuperació de l'olivera d'Arbúcies, segons va informar ahir el consistori, encapçala un projecte social d'interès públic, econòmic i mediambiental, ja que amb aquest cultiu es dóna valor a un territori abandonat des del 1956 on el bosc de pi ha substituït l'antic cultiu d'olivera i vinya i ha reduït el valor econòmic d'aquestes terres.

El cultiu de l'olivera de la Vall d'Arbúcies està documentat des del 1.500 gràcies a contractes d'arrendament i compravenda dipositats al Museu Etnològic, així com a les restes arqueològiques trobades al castell de Montsoriu, avalades per l'existència de set molins d'oli a principis del segle XX.

Segons el consistori, des de l'inici del projecte, amb l'inventari de varietats antigues d'Arbúcies fins a la recuperació de l'olivera, s'ha apostat per la iniciativa, econòmicament i emocionalment.

L'olivera Salar d'Arbúcies té un caire exclusiu i ha de servir per promocionar el territori i afavorir la cohesió social. Des del punt de vista mediambiental, l'anàlisi de la petjada ecològica diu que aquesta varietat té una captació de diòxid de carboni superior a les pinedes actuals. A més, les seves necessitat hídriques són inferiors i es disminueix el risc d'incendi en un entorn de Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera.

La varietat d'olivera dóna un oli d'oliva Verge Extra etiquetat pel Panell de Tast Oficial d'olis Verge de Catalunya com a "oli de Gamma Alta" apta per a l'exportació. La iniciativa té la col·laboració de la Generalitat que ha donat ajuts fer per anàlisis genètics, químics, organolèptics, agronòmics i mediambientals d'aquesta varietat.