No passa cada dia que una entitat, i menys una que es dedica al deficitari món de la cultura, celebri un aniversari de tres dècades. Es tracta d'El Mirall de Blanes, un col·lectiu sorgit del taller escolar per a alumnes d'11-12 anys, iniciat el curs 1985-1986 a l'Escola Joaquim Ruyra.

Promogut i dirigit per Josep Alum -metge de capçalera de professió- El Mirall va néixer per fomentar en els nens i nenes i la joventut blanenca l'afició i el coneixement del món teatral. La diferència respecte a altres experiències és que el contacte es fa des d'una perspectiva contemporània i creativa i no només enfocat a memoritzar un text i recitar-lo amb més o menys gràcia.

Aquest 2015, El Mirall encara el seu 30è aniversari amb noves propostes, espectacles, tallers, tutories i col·laboracions amb altres grups. Quatre dels membres fundadors que van començar a caminar junts, a més d'Alum, Carme Rodríguez, Carles González i J.C. Kore Velasco, segueixen al peu de canó, sense oblidar els gairebé 250 joves que han passat pel grup. Actualment són una trentena d'actors i actrius.

Per celebrar l'efemèride, dijous van escollir una manera diferent per anunciar els actes. A quarts de deu de la nit, hora habitual d'assaig, van convidar els candidats dels 9 partits que concorren a les eleccions d'avui, a la regidora de cultura, tècnics culturals, i representants de les entitats vinculades amb les arts escèniques. El grup els va emplaçar a la Sala d'Assaig del Teatre i, barrejats com a públic, polítics, membres d'entitats, així com actors i actrius, Alum va anar desvelant els principals ingredients dels actes dels 30 anys. Ho va fer gradualment, oferint tasts dels espectacles teatrals en què està treballant el grup, així com fragments d'obres ja estrenades a càrrec de joves i veterans membres del grup.

En total, les activitats sumen una vintena, on el plat fort són cinc muntatges que el grup ha estat treballant els darrers mesos, quatre dels quals estan per estrenar. L'únic treball que ja s'ha presentat es va oferir el 23 d'abril i el protagonitzaven 14 pacients d'una residència d'avis que prenia el nom del centre incorporat al títol: Roses, Clívies i Clavells. Pel que fa als altres 4 espectacles que s'estrenaran durant els següents mesos, el més proper -que es va presentar a la 22a Mostra de Teatre als Instituts Públics- és Maky El Navaja. És un work in progress a càrrec de Reflexes, el grup de Joves d'El Mirall, que es preestrenarà a primers de juny i posteriorment, de manera oficial, durant la propera tardor. D'altra banda, hi ha dos nous muntatges, Guantanamera, en què participen una dotzena d'intèrprets, i Els boscos de William, que és una col·laboració amb el grup Quantus de Lloret i El Mirall.

Tallers, un projecte de tutories i col·laboracions amb altres grups, són altres activitats que El Mirall està preparant per seguir fomentant l'activitat teatral a Blanes.