Sondejos al volcà del Camp dels Ninots per saber com era el clima fa 3,2 milions d'anys

Investigadors han fet perforacions a Caldes de fins a 140 metres per recollir els sediments acumulats

15.06.2015 | 07:14
Sondejos al volcà del Camp dels Ninots per saber com era el clima fa 3,2 milions d'anys

Un grup d'investigadors dirigit per l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha fet entre els mesos de maig i juny dos sondejos al volcà del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella de 113 i 140 metres de profunditat que serviran per conèixer millor l'evolució climàtica i paisatgística del sud d'Europa i per estudiar també la formació del mateix volcà. El sondeig ha permès obtenir una seqüència contínua de tots els sediments que s'han dipositat en el cràter del volcà des del fons del llac inicial fins a la superfície actual. Segons els investigadors, amb la informació aconseguida es podrà reconstruir amb precisió el paleoambient del Camp dels Ninots de fa 3,2 milions d'anys.
Amb la informació que proporcionen els sediments lacustres recuperats es podrà reconstruir amb molta precisió el paleoambient del Camp dels Ninots de fa 3,2 milions d'anys, gràcies a les restes de pòl·lens, fotòlits, diatomees, etcètera, que han quedat atrapats en aquests sediments i permetran entendre la transició del clima subtropical d'aquella època fins a l'actual clima mediterrani. Segons explica un dels codirectors, Gerard Campeny, "és com si cadascun dels estrats que componen el jaciment representés una fotografia de la seva època i la suma dels diferents fotogrames ens atorgaran la pel·lícula de l'evolució del Camp dels Ninots al llarg del temps", va dir.

L'extracció l'ha feta l'empresa especialitzada In Situ Testing S.L. mitjançant tubs de 60 centímetres que recuperaven el material intacte, sense remoure's i amb la indicació de l'orientació geogràfica. És la primera vegada a la Península i una de les poques a tot Europa en què es fa una perforació d'aquestes característiques en un volcà de tipus maar, és a dir, a l'interior del quals s'hi va formar un llac. La zona triada per fer el sondeig, a prop de can Pla i de can Pinyoner, és el punt que permetia fer el forat més profund i arribar a l'epicentre del volcà. L'informació s'havia obtingut gràcies a les proves realitzades en anteriors campanyes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Vilobí d´Onyar inaugura la 6a edició de la Fira de la Llet estrenant un capgròs

Vilobí d´Onyar inaugura la 6a edició de la Fira de la Llet estrenant un capgròs

Vilobí d'Onyar va donar ahir el tret de sortida a la sisena edició de la Fira de la...

El Museu del Mar de Lloret organitza una nit d´enigmes

El Museu del Mar de Lloret organitza una nit d´enigmes

El Museu del Mar de Lloret de Mar organitzarà el cap de setmana del 28 i 29 d'octubre una...

UGT denuncia la «precarietat» dels menjadors escolars de la comarca

El sindicat critica que l'empresa «sobrecarrega» els monitors amb més alumnes dels estipulats

El govern de Santa Coloma vol apujar el 2018 els rebuts de l´aigua i el clavegueram

La proposta d'ERC-MES, que es votarà en el ple municipal del pròxim dilluns, preveu mantenir...

El projecte Tarda Jove guanya un concurs

El projecte Tarda Jove que la Fundació SER.GI porta a terme a Lloret de Mar des de l'any 2012, ha...

Enllaços recomanats: Premis cinema