La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Pèricles II, ha detingut a Lloret de Mar un ciutadà italià de 39 anys com a responsable d'una organització de narcotràfic implicada en l'adquisició a càrtels colombians d'importants partides de cocaïna que posteriorment era distribuïda a través de la màfia calabrera, la 'Ndrangheta. Segons l'agència Efe, el detingut no és un desconegut per a la policia, ja que es tracta de Gabriele Biondo, que va ser tirotejat a Lloret des d'una motocicleta al setembre del 2012 quan era amb el seu fill. Ja llavors els investigadors van comprovar que el succés estava relacionat amb els seus contactes amb la màfia i el tràfic de drogues a Màlaga, on ja havia estat detingut l'any 2000 per haver introduït a Itàlia a través d'Espanya 750 quilos d'haixix.

Segons va informar ahir la Guàrdia Civil, l'operació va començar el desembre de 2014 quan el cos va intervenir 725 quilos de cocaïna amagats en el veler Adamas, procedent de Sud-amèrica. Confiscada la cocaïna i detinguts dos espanyols que anaven el veler, els investigadors van continuar amb les gestions per poder determinar l'organització que havia contractat l'adquisició de la droga.

Durant les investigacions, segons les fonts de la Guàrdia Civil, es va descobrir que Gabriele mantenia freqüents contactes amb ciutadans de nacionalitat italiana, informació que va ser traslladada a les autoritats policials d'aquest país, i que coincidia amb una operació que la Guardia de Finanza tenia oberta.

Un cop identificada tota l'organització criminal, es va acordar l'execució d'una operació simultàniament a Espanya i Itàlia, que va acabar amb el detingut a Lloret de Mar. A Itàlia, la policia va detenir-hi 34 persones que serien els encarregats de la distribució de la droga al centre d'Europa. Aquests detinguts a Itàlia són membres rellevants de la màfia La 'Ndrangheta, als quals se'ls imputa l'intent d'introduir a aquest país més de quatre tones de cocaïna, intervinguda en diferents fases i operacions.

L'organització italiana utilitzava el port de Gioia Tauro de Calàbria, on arribava gran part de la cocaïna que posteriorment era distribuïda al mercat europeu.

En l'operació a Itàlia també hi van participar agents de la Guàrdia Civil que s'hi van desplaçar expressament per col·laborar en la fase d'execució de l'operatiu.

Col·laboració internacional

A Catalunya, la Guàrdia Civil va realitzar tres escorcolls a domicilis (dos a Lloret de Mar i un a Barcelona), en què es van intervenir una pistola carregada, quatre vehicles d'alta gamma, 20.000 euros ocults en un dels vehicles, joies, documentació relacionada amb els fets investigats, entre d'altres.

L'operació va comptar amb la col·laboració i intercanvi d'informació entre la Guàrdia Civil i agències policials de diversos països (l'agència nord-americana DEA i la Guarda di Finanza italiana), així com les autoritats judicials i fiscals d'Espanya i Itàlia.

L'operació, dirigida a Espanya pel Jutjat Central d'Instrucció número 3 de l'Audiència Nacional i la Fiscalia Especial Antidroga, ha estat portada a terme pel Grup de Blanqueig de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.