Pendents encara de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre si anul·la les intervencions telefòniques que han permès sentar a la banqueta l'exparlamentari autonòmic i exalcalde de Lloret, Xavier Crespo (CDC) per presumptament afavorir la màfia russa, els fiscals del cas -Fernando Bermejo i José Grinda- han presentat un escrit a l'alt tribunal en què renuncien al testimoni de tots els guàrdies civils implicats en la investigació, a excepció de quatre. Una petició a què les defenses s'oposen, a menys que s'identifiquin alguns dels agents que van participar en els seguiments a Crespo, el presumpte cap mafiós, Andrei Petrov i el l'exregidor d'Urbanisme de Lloret, Josep Valls (CDC). El judici es reprendrà dimarts vinent.

La petició dels fiscals anticorrupció -realitzada el 18 de juny- va ser ràpdiament resposta pel TSJC en el sentit que hi havia problemes amb dos dels quatre guàrdies civils que consideren irrenunciables. Un perquè no estava exactament identificat i l'altre perquè no apareix al llistat dels membres de la Guàrdia Civil inicialment relacionats com a testimonis en l'escrit d'acusació realitzat pel ministeri públic el 5 de juny de 2014.

D'entrada, les defenses s'oposen a renunciar a la resta d'agents implicats en la investigació del cas i l'advocat de Petrov, Jacobo Teijelo, explica que els quatre agents proposats pel ministeri públic són «analistes d'intel·ligència que no han sigut testimonis directes i els incorporen per intoxicar». El que busca el lletrat és poder interrogar els agents que van fer les tasques de seguiment dels acusats perquè el tribunal pugui determinar si la investigació estava teledirigida i es va programar amb anterioritat a descobrir l'existència d'un il·lícit penal. En especial, Teijelo vol respostes dels policies que van enregistrar la trobada de Crespo, Valls i Petrov al restaurant Botafumeiro, a Barcelona perquè entén que no podien saber que es faria allà en ser una canvi d'ubicació d'última hora i no disposaven d'autorització judicial.

Delictes, penes i acusats

La fiscalia acusa Crespo i Valls d'un delicte de suborn passiu en creure que afavorien l'empresari rus a canvi que aquest els patrocinés els clubs esportius de la localitat i els financés viatges i comprés regals. També implica en aquest cas a l'arquitecte de Petrov, Pilar Gimeno, i a l'expresident del club d'hoquei de la localitat, Joan Perarnau.

A Crespo li demana dos anys i mig de presó, 17 d'inhabilitació per a càrrec públic, una multa de 831.600 euros i el decomís dels suborns rebuts -la multa també la reclama per a la resta de processats-; a Valls li sol·licita condemnar a dos anys i tres mesos de presó i 16 anys i mig d'inhabilitació; a Gimenos dos anys i un mes de presó; i a Perarnau i Petrov dos anys de presó.