L'"augment exponencial" en tan sols uns anys del patrimoni del presumpte mafiós rus establert a Lloret de Mar (Selva) Andrei Petrov va posar la Guàrdia Civil rere la pista del "cas Clotilde", en què l'exdiputat de CiU i exalcalde del municipi Xavier Crespo està imputat per suborn.

Així ho ha aclarit avui el guàrdia civil que va dirigir la investigació del cas, que ha portat a judici l'exalcalde de Lloret de MarLloret de Mar acusat d'acceptar donacions del presumpte mafiós rus a canvi d'afavorir els seus projectes immobiliaris a la localitat.

A la sessió d'avui del judici, han declarat diversos dels guàrdies civils que van participar en la investigació per blanqueig de capitals a Petrov -encausat a l'Audiència Nacional- i la peça derivada d'aquesta que afecta Crespo, per a qui la Fiscalia demana dos anys i mig de presó per suborn i prevaricació.

En la seva declaració davant el tribunal, el responsable de la investigació, pertanyent a una unitat de la Guàrdia Civil dedicada únicament a perseguir el crim organitzat d'origen rus, ha explicat que el "cas Clotilde" es va iniciar arran de diverses informacions que apuntaven a un "increment exponencial" del patrimoni de Petrov.

A través d'informadors i del testimoni de persones vinculades a Petrov i al municipi de Lloret de Mar, la Guàrdia Civil va tenir la sospita que a l'ajuntament podrien tenir lloc "una sèrie de corrupcions" relacionades amb el presumpte mafiós, que en pocs anys va passar de regentar una xurreria a disposar d'inversió suficient per convertir l'antiga plaça de toros del municipi en un complex comercial i immobiliari.

Altres de les informacions que van sustentar la investigació, ha explicat el seu responsable, procedien del Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (SEPBLAC), entitat dependent del Ministeri d'Hisenda que va tenir en el punt de mira Petrov, també investigat actualment per unes operacions econòmiques que va realitzar a través de Banca Privada d'Andorra (BPA).

En el marc de la investigació, que va comportar intervencions telefòniques autoritzades pel jutjat, la Guàrdia Civil va sotmetre a vigilància els sospitosos, cosa que va motivar que el 2011 dos agents fessin un reportatge fotogràfic d'un sopar que van celebrar al luxós restaurant "Botafumeiro".

A aquest sopar hi van assistir Petrov, Crespo i l'exregidor d'Urbanisme Josep Valls -que també s'asseu al banc d'acusats- i va ser seguit des de molt a prop i fotografiada per dos guàrdies civils que es van fer passar per empresaris i l'"elevada" factura dels quals, ha fet broma el responsable de la investigació, va costar justificar davant els seus superiors.

En la seva declaració d'ahir, Crespo va assegurar que aquest sopar no l'havia pagat l'empresari rus i va precisar que l'objectiu de la trobada era recordar a Petrov que havia de complir el seu compromís de patrocinar per quart any consecutiu el club d'hoquei de Lloret, en què jugaven els fills de Crespo, i el de futbol.

D'altra banda, els agents que han declarat han reconegut, a preguntes de les defenses, que no han pogut provar que Petrov regalés un rellotge de luxe a Crespo, com el propi mafiós rus va afirmar en una primera declaració davant la Guàrdia Civil de la qual després es va desdir.

Els agents han explicat que, després de la declaració de Petrov, van aconseguir la factura de la joieria en la qual el presumpte mafiós havia comprat el rellotge de luxe, precisament el dia abans de l'aniversari de Crespo, però no han pogut provar que l'exdiputat convergent tingui el suposat regal.

Els guàrdies civils que van investigar el "cas Clotilde", que ha provocat la renúncia de Crespo al seu escó al Parlament, han afegit que una de les persones que els va facilitar informació sobre l'exalcalde va ser Marc Fuertes, regidor de Millor, formació independent que està en l'oposició a l'Ajuntament de Lloret de Mar.