Protecció Civil de l'Ajuntament de Blanes ha hagut d'hissar els dos últims dies la bandera groga a les tres platges del municipi: s'Abanell, Blanes Centre i Cala Bona. El motiu ha estat purament preventiu, tal com va informar ahir el consistori a la seva pàgina web, perquè s'ha detectat la presència d'unes taques marronoses al mar. Es tracta d'unes taques que coincideixen amb les que els darrers dies s'han pogut veure també a Pineda de Mar.

Així, dimarts a la tarda es va hissar la bandera groga després de detectar una primera taca. Com que la seva presència va persistir, ahir també es va decidir tornar a enlairar la bandera groga a les tres platges de Blanes. Segons el cap de Protecció Civil del municipi, Josep Lluís Pouy, les taques tenen un color marronós i si estan en contacte amb la pell, produeixen una sensació de picor similar a la que pot produir una medusa tot i que amb menor intensitat.

Segons l'Ajuntament de Blanes, la major part d'atencions fetes pels socorristes de les platges de la població han estat més relacionades a informar sobre la presència de la bandera groga -tenint en compte que habitualment s'hissa quan fa una mica de mala mar o hi ha meduses-, que no pas en assistir banyistes per la picor que produeix. Tot i que, de moment, només s'han detectat aquestes taques en algunes àrees de s'Abanell, les atencions per picades s'han fet a les tres platges del municipi.

Malgrat tot, l'Institut de Ciències del Mar ha dut a terme unes analítiques que confirmen que les taques detectades en diferents punts de la costa del Maresme (com Pineda i Blanes) són d'origen natural. Per tant, no procedeixen de cap abocament ni de cap mal funcionament d'una estació depuradora. L'informe també assenyala que aquestes taques no són nocives per a l'ésser humà, perquè són mucílags naturals originats per espècies de fitoplàncton marí, sense constància que siguin urticants, tot i que és habitual que es moguin.