L'Ajuntament de Blanes va hissar ahir al migdia i fins a les cinc de la tarda la bandera vermella que prohibeix el bany en una zona concreta de la platja del centre. La mesura es va prendre davant la presència de taques marronoses surant al mar, a tocar de la línia de la costa, que han provocat urticaries i picors a alguns banyistes, sense cap afectat greu. Els símptomes són els mateixos que els viscuts el darrer cap de setmana a les platges de Pineda de Mar, per això la principal hipòtesi és que el causant sigui el mateix, algues que arrosseguen petits organismes urticants com meduses, entre d'altres.

Des de la tarda del passat dimarts i durant tota la jornada de dimecres, a les platges hi onejaven la bandera groga. Ahir, però, es va decidir posar la bandera vermella en una zona de la plata del Centre.En concret, un espai de 350 metres lineals de platja situada davant el lloc de socors, a tocar del Club Vela Blanes. La mesura es va prendre davant el fet que, precisament, és un indret molt recollit i molt sovintejat per les famílies amb nens, on també hi solen anar els grups de casals d'estiu amb mainada, com de fet va tenir lloc ahir al matí.

Cap de les persones que es va adreçat als socorristes presentaven cap afectació greu però amb sensacions de picor similars a les d'una medusa, però amb menor intensitat. Segons el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, es tracta de mesures del tot preventives. A la tarda ja es va retirar la bandera vermella i es va posar la groga.

Igual que en els darrers dies, ahir els efectius de Salvament i Socorrisme de Protecció Civil van incrementar les patrulles arran de mar per informar els banyistes.

L'Institut de Ciències del Mar

A la tarda s'esperava que investigadors de l'Institut de Ciències del Mar anessin a Blanes a prendre mostres de l'aigua i fer analítiques. Una embarcació de Protecció Civil aniria mar endins per tenir més certesa de l'origen de les picors i és que una de les hipòtesis és que hi hagi un banc de meduses molt petites.

El darrer cap de setmana, alguns usuaris ja van queixar-se de picors a la pell després de banyar-se a les platges de Pineda. L'Institut de Ciències del Mar va efectuar unes analítiques que confirmaven que les taques són naturals i no són de cap abocament ni de cap mal funcionament d'una depuradora.

A més, l'informe indicava que les taques no són nocives, ja que són mucílags naturals originats per algues microscòpiques -normals i freqüents al lítoral- que per l'onatge i correns marins haurien arrossegat petits organismes urticants com meduses de mida petita, anemones o hidroïdeus.